BM'nin Gazze için araştırma komisyonu kurma kararı

BM'nin Gazze için araştırma komisyonu kurma kararı

Kanada Dışişleri Bakanı Baird:

OTTAWA (AA) - Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin, İsrail’in saldırılarında yaşanan insan hakları ve insani hukuk ihlallerini araştırmak için bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulması kararına tepki gösterdi.

 Baird, yazılı açıklamasında, BM'nin söz konusu kararı nedeniyle büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"BM İnsan Hakları Konseyi, Hamas’ın menfur saldırılarını görmezden gelmiştir. Filistin halkının çektiği acıların sorumlusu, bir terör grubu olan Hamas’tır. Hamas, milyonlarca masum İsrailliye roket fırlatmaya devam ediyor. BM, her egemen devlet gibi İsrail’in vatandaşlarını da korumakla görevlidir. Ancak BM, Hamas’ın kınanması gereken eylemlerini kınamak yerine, teröristleri teşvik etmiştir."

BM İnsan Hakları Konseyi, Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu ele almak için düzenlediği özel oturumda, uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını karara bağlamıştı.

Konsey'in 21. özel oturumunda, İsrail'in saldırılarını eleştiren ve bağımsız uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını öngören karar, 29'a karşı 1 oyla benimsenmişti. Karara karşı oyu ABD verirken aralarında Fransa, Almanya, İtalya gibi Avrupa Birliği ülkelerinin bulunduğu 17 üye ülke çekimser oy kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı