BM'nin ABD'de insan hakları endişesi

BM'nin ABD'de insan hakları endişesi

BM Özel Raportörü Kaye, ABD'de yüz milyonlarca e-postanın takip edildiğine yönelik haberlerin, insan haklarına ilişkin endişeleri artırdığını belirtti

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, ABD istihbarat servislerinin talebiyle yüz milyonlarca e-postanın takip edildiği haberlerinin, bu ülkede insan haklarına ilişkin endişeleri artırdığını vurguladı.

Kaye, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) veya Federal Araştırma Bürosu (FBI) tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda teknoloji devi Yahoo'nun özel bir yazılımla kullanıcılarına gelen bütün e-postaları gizlice taradığına dair haberler çıktığına işaret etti.

ABD hükümetinin dijital haberleşmeyi takip etmesini eleştiren Kaye, bunun internet üzerinden bilgi arama, bilgi alma ve ve bildirimde bulunulması gibi bireylerin gizlilik haklarını sarsacağı uyarısında bulundu.

Özel raportör Kaye, yüz milyonlarca e-postanın takip edildiği haberlerinin, insan haklarına ilişkin endişeleri artırdığını kaydederek, "Yahoo'nun ortada yasal bir süreç olmadan hükümetin izleme talebine izin vermesi de ayrıca teknoloji şirketlerinin insan haklarına etki eden şüpheli hükümet programlarına bulaşmasına yönelik endişeleri de artırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve NSA eski sistem analisti Edward Snowden, teknoloji devi Yahoo'yu, ABD istihbaratı adına yüz milyonlarca kullanıcının hesabını takiple suçlamıştı.

ABD'nin dünya çapındaki gizli izleme faaliyetlerini ortaya çıkaran Snowden da şahsi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kullanıcılara Yahoo hesaplarını kapatmalarını tavsiye etmişti.

Uluslararası Af Örgütü Teknoloji ve İnsan Hakları Direktörü Şerif Elsayed Ali de "Eğer doğruysa, bu haber, internete olan güveni büyük ölçüde sarsacaktır." ifadesini kullanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :