BMMYK'dan Arakanlı Müslümanlar için eve dönüş açıklaması

BMMYK'dan Arakanlı Müslümanlar için eve dönüş açıklaması

BMMYK Sözcüsü Mahecic:- "BMMYK, Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönme planı 'uluslararası standartlara uygun, güvenli ve gönüllülük esasına dayanması' gerekiyor"- "(Arakanlı) Sığınmacıların geri dönüşlerinde güvenliklerinin garanti altına alınmasını sağ

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar'ın Arakan eyaletinden kaçan Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) ülkelerine dönme planının "uluslararası standartlara uygun, güvenli ve gönüllülük esasına dayanması" gerektiğini bildirdi.

BMMYK Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Myanmarlı ve Bangladeşli yetkililerin başkent Nepido'da Rohingyaların Myanmar'a geri dönüşlerine ilişkin lojistik konuları ele almak üzere toplanmasını değerlendirdi.

Sığınmacıların evlerine ancak kendi tercihleriyle dönebilmelerini arzu ettiklerini söyleyen Mahecic, "Sığınmacıların Bangladeş ve Myanmar'a geri dönüşlerinde güvenliklerinin garanti altına alınmasını sağlamak için müzakerelerin bir parçası olmaya ve sorunları dinlemeye hazırız." dedi.

Mahecic, Arakanlı Müslümanların evlerine dönüşlerinde çözüm gereken büyük zorluklar olduğunu vurgulayarak, Müslümanların ülkelerine geri dönme planının "uluslararası standartlara uygun, güvenli ve gönüllülük esasına dayanması" gerektiğinin altını çizdi.

Halen Arakan eyaletinde bulunan Müslümanların durumunun tespiti ve insani yardım yapılabilmesi için bölgeye engelsiz ve acil erişim izni verilmesi çağrısında bulunan Mahecic, Bangladeş'teki kamplardaki insani yardımları sürdürdüklerini kaydetti.

- Nepido'da geri dönüş süreci görüşüldü

Myanmarlı ve Bangladeşli yetkililer, Arakan eyaletinden kaçan Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönme planını ele almak üzere dün bir araya gelmişti.

Nepido'da gerçekleştirilen toplantıyla ilgili açıklama yapan Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve İskan Bakanı Win Myat Aye, Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri dönüş sürecinin gelecek hafta başlatılmasının planlandığını dile getirmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'nin açıkladığı en son rakamlara göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy kundaklandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :