BMGK'nin Suriye'de ateşkes kararı

BMGK'nin Suriye'de ateşkes kararı

Kuveyt, BMGK'nin Suriye'deki ateşkes kararının şu ana kadar uygulanmadığını belirtti

KUVEYT (AA) - Kuveyt'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mansur el-Uteybi, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye'de ateşkesle ilgili 2401 sayılı kararının kısmen bile uygulanmadığını söyledi.

Kuveyt haber ajansı KUNA'ya göre, BMGK'de konuşan Uteybi, Suriye'de 30 günlük ateşkes kararının kabul edilmesinin üzerinden günler geçmesine rağmen kararın özellikle Doğu Guta'da kısmen de olsa uygulanmadığını vurguladı.

Uteybi, "BMGK'nin 2401 sayılı kararı alırken gösterdiği birlik, Suriye halkının acılarının hafifletilmesi için bu kararın maddelerinin eksiksiz bir biçimde ve acilen uygulanması konusunda titizlik göstermemizi gerekli kılıyor." dedi.

BM'nin Doğu Guta ve abluka altındaki diğer bölgelere girerek insani yardım sunmaya hazır olmasından övgüyle bahseden Uteybi, Suriye'deki mücadelenin taraflarını uluslararası insani hukuka uymaya ve söz konusu kararın maddelerini uygulamaya çağırdı.

BMGK 24 Şubat'ta, Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı almıştı. Rusya da yardımların girişi ve sivillerin çıkışının sağlanacağı güvenlik koridorları oluşturulması için salı gününden başlamak üzere günlük 5 saatlik "insani mola" uygulamaya karar vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :