BMGK'nın Kolombiya için yeni misyon kararı alması

BMGK'nın Kolombiya için yeni misyon kararı alması

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, BM'nin, ülkesindeki barış anlaşmasına destek için oluşturacağı ikinci misyon kararını memnuniyetle karşıladı- 26 Eylül'de göreve başlayacak yeni misyon, FARC militanlarının sivil hayata dönüş sürecini izleme ve doğrulama g

BOGOTA (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), barış anlaşmasında Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanlarının sivil hayata geri dönüşü ve güvenliklerinin sağlanması konularında izleme görevi yapacak yeni bir misyon oluşturma kararı alması bu ülkede memnuniyetle karşılandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, BMGK'nın ülkesindeki ikinci misyonu onaylamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bizimle birlikte barışa doğru yürüyecek olan BM'yi ikinci misyon kararından dolayı kutluyorum." ifadesini kullandı.

BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault da kararı yazılı bir açıklama ile değerlendirdi.

Kolombiya Misyonunun, barış anlaşmasında geride kalan, iki taraflı ateşkes ve FARC militanlarının silah bırakma alanlarında toplanma süreçlerindeki rolünün hatırlatıldığı açıklamada, yeni görev için de hazır olunduğu belirtildi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin ise BMGK'daki oturumda, ikinci misyonun hükümet ve FARC arasında daha fazla güven oluşturacağını dile getirerek ülkesindeki barış sürecine verdikleri destek ve son alınan karar dolayısıyla BM'ye teşekkür etmişti.

- Yeni misyon

Hükümet ve FARC’ın imzaladığı anlaşmada, silah bırakma sürecinin ardından başlayacak olan sivil hayata geçiş dönemi için her iki tarafın da talep ettiği ikinci misyon, bir sene sürecek görevine resmi olarak 26 Eylül'de başlayacak.

Ülkede şu an aktif çalışan ve büyük bölümü askeri gözlemcilerden oluşan mevcut misyonun aksine sivil bir yapıya sahip olması öngörülen ikinci misyon, FARC militanlarının sosyal hayata dönüşleri ve güvenliklerinin sağlanması gibi konularda doğrulama ve izleme görevini üstlenecek.

Yönetimini BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in özel bir temsilcisinin yapacağı misyonun çalışma yapısı ve büyüklüğü yine Guterres'in tavsiyeleri ile şekillenecek.

- Mevcut misyon

Kolombiya'daki mevcut misyonun büyük bölümü Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasının (MM&V) çok uluslu askeri gözlemcilerinden oluşuyor.

Arjantinli General Javier Perez Aquino komutasında çalışmalarını yürüten MM&V, FARC militanlarının toplandığı 26 bölge ve örgütün 660 cephaneliğinin imha çalışmalarının devam ettiği noktalarda faaliyetlerini sürdürüyor.

Cephaneliklerin imhasının 1 Ağustos'ta tamamlanmasının ve toplanmış silahların son kez kontrolünün ardından bitmesi beklenen silahsızlanma süreci yerini FARC militanlarının sivil hayata geçiş yapacağı yeni bir etaba bırakacak.

FARC, yarım yüzyılı aşan çatışma geçmişinin ardından 27 Haziran'da elindeki son silahı da BM'ye törenle teslim etmişti. Mesetas kenti kırsalındaki La Guajira toplanma alanında yapılan törene Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault ve örgüt Lideri Rodrigo Lonodono katılmıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların toplanma alanlarına ulaşmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını BM MM&V'ye teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :