BMGK'dan Suriye'deki gaz saldırıları için soruşturma çağrısı

BMGK'dan Suriye'deki gaz saldırıları için soruşturma çağrısı

BMGK'da yapılan kapalı toplantıda Suriye'deki gaz saldırıları için soruşturma çağrısında bulunuldu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) kapalı toplantıda Suriye'deki en son gaz saldırılarıyla ilgili soruşturma çağrısında bulunuldu.

 BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag'ın video konferans yöntemiyle bağlandığı BMGK toplantısında, Suriye'deki ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan gaz saldırıları ele alındı.

BMGK Dönem Başkanı ve Nijerya Daimi Temsilcisi Joy Ogwu, toplantının adından yaptığı açıklamada, BMGK üyelerinin, Suriye'de bazı kasabalarda ölüm ve yaralanmalara neden olan klor gazı kullanımına ilişkin raporlar konusunda, ciddi endişelerini dile getirdiğini ve bu konudaki gelişmelerle ilgili bir soruşturma açılmasını istediğini bildirdi.   

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samanta Power ise ABD'nin bölgeye bir helikopter indirerek en son klor saldırı raporlarını doğrulamaya çalıştığını bildirirken,
BM'nin İngiltere Daimi Temsilcisi Mark L. Grant da en son kimyasal saldırı raporları konusunda İngiltere'nin ''derin rahatsızlık'' duyduğunu ifade etti.

Suriye Ulusal Koalisyonu'nun BM Özel Temsilcisi Najib Ghadbian'ın 11 ve 16 Nisan tarihli ayrı mektubunda, 11 Nisan'da Suriye rejiminin, muhaliflerin yönetiminde bulunan Kafr Zita kasabasına kimyasal ve toksit gazlarla yüklü varil bombaları kullanıldığını ve çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu 200 kişinin yaralandığı bildirilmişti. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı