BMGK'da oylanacak Srebrenitsa soykırımı tasarısı

BMGK'da oylanacak Srebrenitsa soykırımı tasarısı

İngiltere tarafından sunulan ve Srebrenitsa soykırımını kınayan tasarının oylanması, iki kez ertelendi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının oylanması iki kez ertelendi.

İngiltere'nin sunduğu tasarının bugün saat 10.00'da (TSİ:17.00) oylanması kararlaştırılmıştı. Ancak oylama, önce saat 11.00'e (TSİ:18.00) daha sonra da 15.00'e (TSİ:22.00) ertelendi.

Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak adlandırıp kınayan tasarı metnine Rusya'nın itiraz ettiği ve bu ülkenin ikna edilmeye çalışıldığı öğrenildi.

Tasarının kabul edilebilmesi için 15 üyeli Konsey'de 9 üyenin lehte oy kullanması ve beş daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Tasarının Konsey'e sunulan metninde "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu. 

Sırbistan ve Bosnalı Sırplar hem BM Güvenlik Konseyi üyelerine hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdikleri mektuplarda tasarıya karşı görüş bildirmişler ve kabul edilmesi halinde uzlaşıya zarar vereceğini belirtmişlerdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı