BM'den Yemen için soruşturma çağrısı

BM'den Yemen için soruşturma çağrısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Yemen'de işlenen insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını talep etti

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad Hüseyin, Yemen'de işlenen insan hakları ihlallerinin oluşturulacak bağımsız uluslararası komisyon tarafından soruşturulması çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Yemen'de Mart 2015 ile 23 Ağustos 2016 arasındaki çatışmalarda 3 bin 799 sivil öldürüldü, 6 bin 711'i ise yaralandı.

Ülkede 7,6 milyon kişi yetersiz beslenme sorunu yaşarken en az 3 milyon Yemenli de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yemen'de tüm tarafların siviller, sağlık kuruluşları ve alt yapı kurumlarına saldırarak insan hakları ihlali gerçekleştirdiklerini belirten BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad Hüseyin, uluslararası toplumun bağımsız bir komisyon kurarak bu ihlalleri soruşturmasını istedi.

Hüseyin, Yemen'deki çatışmaların en büyük bedelini sivillerin ödediğini ancak sorumluların hesap vermediğini vurgulayarak uluslararası toplumun bu duruma son vermesi gerektiğini aktardı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bu talebi desteklediğini ve Yemen'de hak ihlali yapanların yargı önüne çıkarılmasını savunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun BM'nin çocuk haklarını ihlal edenler listesinden çıkarılması tartışmalarına ilişkin Dujarric, söz konusu durumun halen değerlendirme aşamasında olduğunu ve henüz sonuçlanmadığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :