BM'den Afrikalı sığınmacılara Yemen uyarısı

BM'den Afrikalı sığınmacılara Yemen uyarısı

BM, Körfez ülkelerine geçme hayaliyle Yemen'e gelen yeni sığınmacıların korkunç şartlarla karşılaştığı uyarısını yaptı- BMMYK Sözcüsü Spindler:- "Yemen'e yeni gelen göçmen, sığınmacı ve mültecilerin daha da kötüleşen şartlarla karşılaşmasından son derece

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), insan kaçakçılarının tuzağına düşerek Körfez ülkelerine geçme hayaliyle bazı Afrika ülkelerinden Yemen'e gelen yeni sığınmacıların korkunç şartlarla karşılaştığı uyarısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Yemen'de iç savaşın sürdüğüne ve ekonomik şartların daha da bozulduğuna dikkati çekerek, bunların sonucu olarak ülkede gasp, insan kaçakçılığı ve istismarların tırmanışa geçtiğini söyledi.

Sözcü Spindler, Yemen'e başta Somali ve Etiyopya olmak üzere Sudan ve Eritre gibi Afrika ülkelerinden yeni gelen sığınmacıların durumundan derin endişe duyulduğunu vurguladı.

"BMMYK olarak Yemen'e yeni gelen göçmen, sığınmacı ve mültecilerin daha da kötüleşen şartlarla karşılaşmasından son derece endişe duyuyoruz." diyen Spindler, bu sığınmacıların gerek insan kaçakçıları gerekse de resmi makamlarca gözaltında tutulurken çeşitli istismar ve korkunç suçlara maruz kaldıklarını anlattı.

Spindler, ülkeye yeni gelen ve tutuklanan 100 kadar Afrikalı sığınmacının durumunu yakından takip ettiklerini ifade ederek, Yemen'e bu yıl içinde giriş yapan sığınmacı sayısını tam olarak tespit edemediklerini belirtti.

"Ülke tam da korkunç bir iç savaşın içindeyken bu sığınmacılar neden hala Yemen'e geliyor." şeklindeki bir soru üzerine Spindler, Afrikalı sığınmacıların çoğu kez insan kaçakçıları tarafından kandırıldığını söyledi.

Spindler, bazı sığınmacıların da zengin Körfez ülkeleri ve hatta Avrupa'ya Yemen üzerinden geçmek için yaşamlarını dahi riske atmaktan kaçınmadığını kaydetti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :