BM'de Kıbrıs görüşmesi

BM'de Kıbrıs görüşmesi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:-"Ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecinin içine gireceğiz. 2016 hedefi var olmaya devam ediyor"-"Güvenlik garantileri konusu garantörleri de içeren bir olaydır, sadece iki toplumu ilgilendiren bir boyutu yoktu

NEW YORK (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin, "Ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecinin içine gireceğiz. 2016 hedefi var olmaya devam ediyor" dedi.

Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmede etraflı olarak sürecin hangi noktada olduğunu değerlendirdiklerini ve görüş alışverişi yaptıklarını belirten Akıncı, Kıbrıs'a döndükten sonra yoğun bir çalışma yaparak birkaç hafta içerisinde 4 başlıkta geriye kalan konularda mümkün olan ilerlemeyi sağlayıp daha farklı bir formata geçilmesinin gerekli olduğunu anlattıklarını ifade etti.

Akıncı, toprak konusunda yer adı, harita, yüzdelik gibi konuların ancak farklı bir formatta ve bir dizi toplantılar yapılarak sonuçlanmasını istediklerini ve sonrasında vakit kaybetmeden 5'li bir toplantı ile güvenlik ve garantiler konularının da bir sonuca bağlanmasını öngördüklerini anlattıklarını kaydetti.

Mustafa Akıncı, "Zaman unsurunun ne kadar önemli olduğunu, 2017'ye bu işin sarkmasının getirebileceği tehlikeleri sıklıkla ifade ediyoruz. Bunu bir kez daha anlattık."dedi.

-"2016 hedefi var olmaya devam ediyor"

BM'den sürece daha fazla katkıda bulunmasını istediklerini söyleyen Akıncı, "Ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecinin içine gireceğiz. 2016 hedefi var olmaya devam ediyor ve bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.Umarım Kıbrıs'ta özlenen barış her iki tarafı da tatmin edecek karşılıklı kabul edilebilir bir barışın koşullarını bu çalışmalarla sağlayabiliriz. Anastasiadis dahil herkes zaman faktörünün farkında ve bu işi geciktirmek anlayışı kimseye yarar getirmeyecektir." diye konuştu.

Hala çözümlenmemiş bazı hususların daha sonraya sarkabileceğini ancak toprak ve güvenlik garantileriyle ilgili konunun şimdiki formatta görüşülemeyeceğine dikkati çeken Akıncı, toprak konusundaki ayrıntılar harita, yüzdelik, yer isimleri gibi konuların yurtdışında bir dizi toplantılarla belki bir kamp yapılarak sonuçalandırılmasının doğru olacağını ve buna karşı çıkan kimsenin olmadığını belirtti.

-"Uluslararası bir anlaşmada garantörlerin de olması gerek"

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

Güvenlik garantileri konusu garantörleri de içeren bir olaydır sadece iki toplumu ilgilendiren bir boyutu yoktur. Uluslararası bir anlaşmadan söz etmekteyiz. Dolayısıyla garantörlerin de için de olacağı bir formatta güvenlik ve garanti meselelerinin nihai şeklini alması söz konusu olacaktır."

Rum kesiminin takvim konusunda isteksiz olduğunu belirten Akıncı "2017 yılına kadar bu sorun çözülmezse endişe edelim ki çözüm başka bir bahara kalır." şeklinde konuştu.

Dönüşümlü başkanlık konusuna ilişkin ise, "O olmadan bir çözüm olmaz, siyasi eşitliğimizin önemli unsurlarından birisidir. Onu içermeyecek bir anlaşma metni referanduma sunulmaz." dedi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :