BM Temsilcisi Selame Libya'da

BM Temsilcisi Selame Libya'da

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Suveyhli ile görüştü

TRABLUS (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhli ile Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin, Suheyrat Anlaşması'nda yapılması planlanan düzenlemeleri görüştüğü belirtildi.

Devlet Yüksek Konseyi basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'ta gerçekleşen görüşmede, özellikle başkent ve güneydeki illerin içinde bulunduğu durum, Selame'nin geçen yıl eylül ayında sunduğu eylem planı ve Suheyrat Anlaşması'ndaki düzenlemelerle ilgili teklifler ele alındı.

Suveyhli görüşmede, siyasi anlaşmada yer alan güvenlikle ilgili düzenlemeleri uygulama çağrısı yaptı ve devlet kurumlarının vatandaşlara yönelik görevlerini hiçbir baskı olmaksızın icra etmesini sağlayacak şartları oluşturmak adına buna azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Suveyhli ayrıca, BM misyonunun Tavergalı iç göçmenlerin sıkıntılarını hafifletmek, Mısrata ile Taverga arasındaki uzlaşmanın bir an evvel sağlanması ve göçmenlerin evlerine dönüşünün sıkıntısız bir şekilde gerçekleşmesi için sarf ettiği çabayı övdü.

BM girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisinde (TM) onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Eylül 2017'de üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için referanduma gidilmesi ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

Tavergalı göçmenlerin şubat ayı başında evlerine dönmeye başlaması bekleniyordu ancak Mısratalı sivil ve askeri makamlar dönüşün ertelenmesini istemişti.

Mısrata'ya 30 kilometre uzaklıktaki Taverga'da ikamet eden yaklaşık 40 bin Libyalı, ülkede 2011 yılında başlayan halk ayaklanmaları sırasında "Mısrata'daki devrimcilere karşı durmak ve rejime yandaşlık etmek" suçlamasıyla devrimciler tarafından bölgeden zorla göç ettirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :