BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura:

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura:

"Sadece Halep'te değil, Dera'da da, Şam'da da çatışmaların durmasını istiyoruz"

LONDRA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Halep'te çatışmaların dondurulması önerisine muhaliflerin gösterdikleri tepkiyi anladığını ve buna saygı duyduğunu belirterek, "Amacımız sadece Halep'te değil, Dera'da da Şam'da da çatışmaların durmasını sağlamak" dedi. 

Mistura, İngiltere'nin başkenti Londra'da Chatham House düşünce kuruluşunda yaptığı, "Suriye Krizi: Dört Yılın Ardından" başlıklı konuşmada Suriye özel temsilciliği görevine geçen yıl getirildiğinde Suriye sorununun çözümü için taraflarda hiçbir bir istek olmadığını belirtti.

Mistura, "Suriye'de 220 bin insan öldürüldü, 1 milyondan fazla kişi de yaralandı. 3,2 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Lübnan'da, Ürdün'de birçok mülteci var. Türkiye, cömertçe 1,6 milyon kişiye kapılarını açarak, ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.  

Halep'te çatışmaların 6 hafta dondurulması önerisine değinen Mistura, Halep'te çatışmaların dondurulabilmesinin, Suriye'nin diğer şehirlerinde de bunun uygulanabilmesini sağlayacağını ifade etti. Mistura, çatışmaların dondurulmasıyla ateşkesin sağlanmasının farklı şeyler olduğunu dile getirerek, "Çatışmaların 6 hafta dondurulması için iki tarafa da çağrıda bulunduk. Çünkü her iki tarafın da silahları var" dedi. 

Yaptığı önerinin ne aşamada olduğunu anlatamayacağını söyleyen Mistura, şu anda BM'den bir misyonun Halep'te bulunduğunu ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye'de askeri pozisyonda olan bazı kişilerin önerisine gösterdiği tepkiyi anladığını ve buna saygı duyduğunu belirterek, "Bu kişiler, bu uygulamanın başka yerlerde yapılması gerektiğini söyledi. Biz de zaten bunu yapmak istiyoruz. Dera'da da Şam'da da benzer şeylerin yapılmasını umuyoruz" ifadesini kullandı. 

-"Hizbullah ile görüştük"-

Suriye krizinin çözümü için Rusya ve İran'ın önemli role sahip olduğunu ifade eden Mistura, "Hizbullah ile doğrudan irtibatınız oldu mu? Suriye'deki sorunu onlarla konuştunuz mu" sorusuna, "Evet. BM'de çalışmanın iyi yanlarından biri de BM'nin herkesle bir araya gelmesi. BM soruların çözümü ve insan yaşamlarını kurtarmak için çalışır. Bu çerçevede, evet görüştük" yanıtını verdi. 

Mistura, "DAİŞ (IŞİD) ile görüşmenize izin veriliyor mu? İrtibatta mısınız" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Annemin gurur duymayacağı birçok insanla görüşüyorum. Eğer konu insan hayatını kurtarmaksa ki bu BM'nin yapması gereken bir şey, bu açıdan birçok kişiyle bir araya gelmemiz bekleniyor. Siyasi ve resmi açıdan ise DAİŞ terör örgütleri listesinde. Şu anda onlarla görüşmüyorum. Onların da benimle görüşmek istediğini sanmıyorum."

Halep yakınlarında ağır çatışmalar yaşanması üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, 18 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Esed rejiminin Halep'e düzenlediği her türlü hava saldırısına 6 hafta ara vermeyi kabul ettiğini duyurmuştu. Mistura, uygulamanın ne zaman başlayacağının Şam'dan yapılacak açıklamayla duyurulacağını bildirmişti.

Ancak Halep'teki silahlı muhalifler, Mistura'nın bu şehirde çatışmaların dondurulması planını reddediyor. Muhalifler, Esed'in Halep'te çatışmaları dondurarak güçlerinin bir kısmını Şam'a, bir kısmını da Dera kentine yönlendirmek istediğini savunuyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı