BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Raporu

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Raporu

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro:- "Suriye'de savaşan taraflar, dış etkenler nedeniyle savaşın kontrolünü kaybetti ve ülkedeki iç savaş artık uluslararası ve bölgesel güçlerin jeostratejik çıkarlarına göre yönlendiriliyor"- "Suriye

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de savaşan tarafların dış etkenler nedeniyle savaşın kontrolünü kaybettiğini ve ülkedeki iç savaşın artık uluslararası ve bölgesel güçlerin jeostratejik çıkarlarına göre yönlendirildiğini bildirdi. 

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun Suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki son raporu yayımlandı. 

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, BM Cenevre Ofisi'nde rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye'de bütün tarafların savaş suçu işlediğini söyledi. 

Pinheiro, "Suriye'de savaşan taraflar, dış etkenler nedeniyle savaşın kontrolünü kaybetti ve ülkedeki iç savaş artık uluslararası ve bölgesel güçlerin jeostratejik çıkarlarına göre yönlendiriliyor" dedi. 

"Suriye krizinde bölge güçleri arasındaki çekişme, yabancı savaşçıların ve radikal dincilerin müdahalesi mezhep savaşını iyice alevlendirdi" diyen Pinheiro, rejim güçlerinin, muhaliflerin ve diğer silahlı grupların, yoğun nüfuslu yerlerde sivillerin hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

Suriye'de rejim güçlerinin, muhalif grupların, terör örgütleri El Nusra ve DAEŞ'in tecavüz, eziyet gibi insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediklerine dikkati çekti.

Suriye'deki bütün taraflara, uluslararası ve bölgesel aktörlerle ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması çağrısında bulunan Pinheiro "Akıl almaz acılar yaşayan Suriyelilerin barış çığlığına kulak verilmeli" ifadesini kullandı.

Raporda, rejim güçlerinin bir yandan hava saldırılarına devam ederken bir taraftan da Hizbullah ve diğer yabancı Şii militanlarca desteklendiği belirtilerek mart ve nisan aylarında İdlib, Sermin, Sarakip, Binis gibi yerlerde klorin gazı ve kimyasal silahların kullanıldığına ilişkin iddialara yönelik araştırmaların devam ettiği bildirildi.

Rejimi eleştiren kadın avukat, gazeteci ve aktivistlerin rejim güçlerince tutuklandığı kaydedilen raporda, rejimin gözaltı merkezlerinde tutulan kadınların tecavüze uğradığı ve hükümet karşıtı silahlı grupların ise esir değiş tokuşu için kadınları kaçırdığı ifade edildi.

Raporda ayrıca hapishanelerde işkenceye maruz kalan tutukluların ölümünden rejim güçlerinin sorumlu tutulduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, Suriyeli mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilenlerin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. 

Komisyon, raporunu 21 Eylül'de BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunacak. 

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı