BM Nüfus Fonu: "Türkiye, üreme sağlığı alanında yaptıkları için tebrik edilmeli"

BM Nüfus Fonu: "Türkiye, üreme sağlığı alanında yaptıkları için tebrik edilmeli"

UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alanna Armitage: - "(Önlenebilir anne bebek ölümlerini azaltmak) Bu konuda Türkiye hali hazırda büyük yol kat ettiği için gurur duymalı"- "Türkiye, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda yaptıkları dolayısı

NAIROBI (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alanna Armitage, Türkiye'nin önlenebilir anne bebek ölümlerini sıfıra indirme amacı doğrultusunda hali hazırda büyük yol kat ettiği için gurur duyması gerektiğini belirterek, "Türkiye, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda yaptıkları dolayısıyla tüm dünya tarafından tebrik edilmelidir." dedi.

Armitage, Mısır'da 1994'te düzenlenen Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı (ICPD) Zirvesi'nin 25'inci yılı vesilesiyle Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirilen ICPD25 Zirvesi'ni AA muhabirine değerlendirdi.

Nairobi'deki toplantıya 160'dan fazla ülkeden hükümet yetkilisinin ve dünyanın her yerinden her kesimden insanın bir araya geldiğini ve Kahire'de 1994'te varılan ICPD taahhütlerini tamamlamak için yapacaklarını anlattığını vurgulayan Armitage, "Buradaki atmosfer inanılmazdı. Bütün salonlar, paneller son gün bile katılımcıyla doluydu." diye konuştu.

- "Kahire'deki ICPD toplantısı tarihi bir zirveydi"

Kendisinin 25 yıl önceki zirveye katılamadığını ancak Nairobi'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Armitage, "Kahire'deki ICPD toplantısı tarihi bir zirveydi. Kahire, dünyanın nüfus konusunu sayılar üzerinden değil, insan olmak ve insan hakları üzerinden değerlendirmeye başladığı bir dönüm noktasıydı. O zirve nüfus ve kalkınmaya dair bakış açılarını değiştirdi." şeklinde konuştu.

Armitage, aradan geçen 25 yıla rağmen dünyanın her yerinden temsilcilerin yeniden bir araya gelmesinin ve bu süreçte elde edilen kazanımları kutlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

- "Türkiye önlenebilir anne bebek ölümlerini azaltmakta büyük yol kat ettiği için gurur duymalı"

Zirveye Türk heyetinin katılımını değerlendiren Armitage, şöyle devam etti:

"UNFPA, Türkiye'den cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanını destekleyen kişilerden oluşan böylesi büyük bir heyetle katılım olduğu için çok memnun. Türkiye bu zirvede çok güçlü taahhütlerde bulundu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, ülkede önlenebilir anne bebek ölümlerini sıfıra indirmeye odaklanacaklarını söyledi. Bu konuda Türkiye halihazırda büyük yol kat ettiği için gurur duymalı. Ancak Keskinkılıç'ın da söylediği gibi, 'Ne zaman yolun sonuna yaklaşılsa işler daha da zorlaşır.' Bu nedenle önlenebilir sebeplerden tek bir kadının bile hayatını kaybetmemesi amacıyla herkesin bu çabalara destek vermesi UNFPA için son derece değerli."

Armitage, Nairobi Zirvesi'nde Başkent Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nurdagül Akın'ın riskli veya istenmeyen gebeliklerin önlenmesi, üreme sağlığı ve kadının güçlenmesi alanlarındaki çalışmaları dolayısıyla UNFPA tarafından ödüle layık görüldüğünü de hatırlattı.

Bu ödülün yaptığı inanılmaz çalışmalardan ötürü sadece Prof. Dr. Akın'a değil, Türkiye'ye de verilmiş bir ödül olduğunu söyleyen Armitage, "Türkiye bu alanda çok şey yaptı ve Prof. Dr. Ayşe Akın bu sürecin temelini oluşturdu. Türkiye cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda yaptıkları dolayısıyla tüm dünya tarafından tebrik edilmelidir." ifadelerini kullandı.

- ICPD25 Nairobi Zirvesi

Üst düzey hükümet yetkilileri, uzmanlar, dini liderler, aktivistler, gençler, iş insanları, uluslararası finans kurumları, engellilerin katılımıyla 163 ülkeden hükümet, sivil toplum ve iş dünyası temsilcileri "Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı'nın (ICPD) 25'inci yılında Nairobi Zirvesi: Süreci Hızlandırmak" temasıyla 12-14 Kasım'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir araya geldi.

Zirveye, Türkiye'den Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa'nın yanı sıra aralarında kamu görevlilerinin, UNFPA yetkililerinin, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerinin ve gazetecilerin bulunduğu 20 kişilik heyet katıldı.

Türk heyetindeki katılımcılar, cinsiyete dayalı şiddeti önlemek, üreme sağlığı ve hakları konuları başta olmak üzere, tüm alanlarda kız çocuklarının ve kadınların güçlenmesi konularının ele alındığı zirve kapsamında çeşitli panel ve faaliyetlerde yer aldı.

Zirve kapsamında, Başkent Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın, UNFPA tarafından ödüle layık görüldü.

Kahire'de 1994'te yapılan IPCD Zirvesi'nde açıklanan taahhütlerin ne kadarının hayata geçirildiğinin de ele alındığı ICPD25 Nairobi Zirvesi'ne katılan ülkeler, önlenebilir anne ölümlerini sonlandırma, üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ile kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi konularında ihtiyaçları karşılama yönünde bin 200'ü aşkın yeni taahhütte bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :