BM, Musul'daki yardımlarını "geçici" olarak durdu

BM, Musul'daki yardımlarını "geçici" olarak durdu

UNHCR Irak Temsilcisi Geddo: "DEAŞ'ın kontrolündeki batı yakasından, kurtarılan doğusuna saldırması sonucu oluşan güvenlik riskinden ötürü insani yardım faaliyetlerinin durdurulması kararı aldık"

ERBİL (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınan Musul'un doğu yakasına "insani yardımların" güvenlik gerekçesiyle geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

AA muhabirine konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Irak Temsilcisi Bruno Geddo, "DEAŞ'ın kontrolündeki batı yakasından, kurtarılan doğusuna saldırması sonucu oluşan güvenlik riskinden ötürü insani yardım faaliyetlerinin durdurulması kararı aldık." dedi.

Emniyet güçlerinin bilgilendirmesi ve güvenlik risklerini göz önüne alarak böyle bir karara vardıklarını belirten Geddo, detay vermeksizin, Musul'un doğu yakasındaki muhtaç ailelere insani yardımların en kısa zamanda tekrar ulaştırılacağını söyledi.

- "4 insani yardım çalışanı öldü"

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana kurtarılan bölgelerde zor şartlar altında insani yardım faaliyetleri yürüttüklerine de değinen Geddo, "Operasyon başladığı tarihten şu ana kadar 4 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti." bilgisini verdi.

BM Temsilcisi Geddo, Musul'daki sivillerin acil ihtiyaç listesinde ise "içme suyu, battaniye ve temel besin maddeleri" bulunduğunu aktardı.

DEAŞ, son dönemlerde kentin doğu yakasındaki uyuyan hücreleri aracılığıyla halk pazarları, restoran ve sivillerin yoğunlukta olduğu bölgelere intihar eylemleri düzenliyor. Terör örgütü, ayrıca kentin batı yakasından, patlayıcı madde yerleştirilen dronelar ve katyuşa füzeleriyle de saldırı gerçekleştiriyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim 2016'da başlatılan Musul operasyonunda, 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamen DEAŞ'tan kurtarıldığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :