BM, Libya'daki 163 düzensiz göçmeni tahliye etti

BM, Libya'daki 163 düzensiz göçmeni tahliye etti

BM, başkent Trablus çevresinde alevlenen çatışmalardan etkilenen 163 düzensiz göçmeni ülkeleri Nijer'e gönderdi

TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletlerin (BM), Libya'nın başkenti Trablus çevresinde alevlenen çatışmalardan etkilenen 163 düzensiz göçmeni asıl ülkeleri Nijer'e tahliye ettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (BMMYK) yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Trablus çevresindeki çatışmaların başlangıcından bugüne BM makamları ve Libya İçişleri Bakanlığı iş birliğinde yapılan ilk tahliyede, aralarında onlarca kadın ve çocuğun bulunduğu 163 Nijerli ülkelerine gönderildi.

Açıklamada, BMMYK'nın Trablus'taki çatışmaların yoğunlaştığı düzensiz göçmen merkezlerinde yaklaşık 3 bin kişinin mahsur kaldığı belirtilirken, çatışma bölgelerindeki merkezlerde bulunan 539 düzensiz göçmenin yerinin değiştirildiği bilgisi paylaşıldı.

BMMYK, uluslararası toplumu Libya'da mahsur kalan düzensiz göçmenlerin kurtarılması için "tahliye ve insani koridor gibi çözümleri hayata geçirmek için adım atmaya" çağırdı.

Açıklamada, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi'nin "Libya'daki durum göz önüne alındığında bu tahliyeler, Libya'da mahsur kalarak hayatı tehlikeye giren göçmenler için bir ölüm kalım meselesi." ifadelerine yer verildi.

Avrupa'ya gitmek için Libya üzerinden Sahra Çölü ve Akdeniz'i geçmeye çalışan Afrikalıların bir kısmı insan kaçakçılarının eline düşüyor, bazıları da çölde ya da denizde hayatını kaybediyor.

Devrim sonrasında yönetim boşluğu yaşanan Libya, yakın coğrafi konumu nedeniyle Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak isteyen Afrikalı göçmenlerin güzergahlarından biri olarak öne çıkıyor.

- Libya'daki gelişmeler

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Libya, Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011'den bu yana uluslararası ve bölgesel güçlerin açıktan ya da perde arkasından desteğini alan siyasi gruplarla silahlı uzantılarının mücadelesine sahne oluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :