BM, Halep'teki sivillerin güvenliğinden endişeli

BM, Halep'teki sivillerin güvenliğinden endişeli

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq:- "BM, çatışmaların sürdüğü Halep'teki sivillerin güvenlik ve emniyetinden ciddi şekilde endişe ediyor"- "Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Halep'in kuşatma altındaki bölgelerinden, 40 binden fazla kişi, aral

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Halep'te kuşatma altında yaşayan sivillerin güvenlik ve emniyetinden ciddi endişe duyulduğunu söyledi.

Haq, basın toplantısında yaptığı açıklamada, kentteki çatışmaların tüm sivillerin yaşamını tehlikeye attığını belirtti.

Kuşatma altındaki Doğu Halep ile Batı Halep'in bazı bölgelerindeki caddelere sivillerin çıkmasının son derece tehlikeli olduğunu ve bu nedenle sivillerin hareket edemediğini kaydeden Haq, "BM, çatışmaların sürdüğü Halep'teki sivillerin güvenlik ve emniyetinden ciddi şekilde endişe ediyor. Halep'teki çatışmaların durması ve sivillerin güvenle Halep içinde istedikleri yere gidebilmelerinin sağlanması çağrısı yapıyoruz." dedi.

Kentteki çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilenlerin sayısını ve durumunu tespit etme güçlüğü yaşadıklarını da ifade eden Haq,"Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Halep'in kuşatma altındaki bölgelerinden 40 binden fazla kişi, aralarında Şeyh Maksud'un da yer aldığı başka bölgelere kaçtı. Cephe hattı günlük değiştiği için kentteki durum son derece istikrarsız." diye konuştu.

Haq, yüzlerce kişinin Doğu Halep'ten kaçmaya devam ettiğine dikkati çekerek, BM ve diğer yardım kuruluşlarının yerlerinden edilen kişilere insani yardım ulaştırmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Farhan Haq, AA'nın "Halep'teki sivillerin güvenliği için BM'nin ne yaptığını" sorması üzerine de "Halep'te mahsur kalan tehlike altındaki sivillerin tahliyesi için bir yol bulmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konunun bugün BM Güvenlik Konseyindeki kapalı oturumda görüşüleceğini anlatan Haq, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da Konseye brifing vereceğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :