BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'yi görüşecek

BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'yi görüşecek

Konsey, uzun menzilli füze denemesi yaptığı duyurulan Kuzey Kore'yi görüşmek için acil toplanacak

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin BMGK kararlarına rağmen yeni bir uzun menzilli füze denemesi yapması üzerine acil toplanacak.

ABD Strateji Komutanlığı'nın (USSTRATCOM) Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirmesinin ardından 15 ülkeden oluşan BMGK üyeleri ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrıldı.
BM Genel Sekreteri'nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman'ın bir brifing vereceği toplantınınbugün yerel saatle 11.00'de yapılması bekleniyor.
En son füze denemesinin ardından ABD, Kuzey Kore'nin BMGK’nin balistik füze teknolojisinin kullanımına ilişkin kararlarını ihlal ettiğini bildirirken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Kuzey Kore'yi füze demesinden dolayı "şiddetle" kınadığını belirtti. Genel Sekreter Ban, Kuzey Kore'ye "kışkırtıcı eylemlere son vermesi" çağrısında bulundu.
Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmıştı. Kuzey Kore en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.
Kuzey Kore'nin 2006'da balistik füze denemesi yaptığı iddiası üzerine 15 Temmuz 2006'da 1695 ve 14 Ekim 2006'da 1718 sayılı iki BMGK kararı kabul edilmiş, 1718 sayılı karar, BM şartının güç kullanma yetkisini içeren 7. bölümü altında düzenlenmişti. Kararın uygulanması, denetlenmesi ve ambargo listesinin tespit edilmesi için de "1718 Yaptırımlar Komitesi" oluşturulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :