BM Genel Sekreteri Guterres Lahey'de

BM Genel Sekreteri Guterres Lahey'de

BM Genel Sekreteri Guterres:- "Mahkemede verilen kararlar tarihin yeniden yazılamayacağını ve mağdurların seslerinin asırlar boyu dinleneceğini tüm dünyaya gösterdi"

LAHEY (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) önemli kararlar verdiğini belirterek, "Mahkemede verilen kararlar tarihin yeniden yazılamayacağını ve mağdurların seslerinin asırlar boyu dinleneceğini tüm dünyaya gösterdi." dedi.

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), 24 yıllık faaliyetlerini sonlandırmasından dolayı kapanış töreni düzenledi.

Meclis binasının arkasında tarihi Ridderzaal Salonu'ndaki törene, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hollanda Kralı Willem-Alexander, Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Lahey Belediye Başkanı Pauline Krikke, eski Yugoslavya bölgesindeki devletlerin temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililer katıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, burada yaptığı konuşmasında, 1993 yılına kadar savaş suçlarını yargılayan bir mahkemenin olmadığını ve benzeri olmayan ICTY'nin kurulmasının bir çığır açtığını söyledi.

Guterres, "Mahkemede verilen kararlar tarihin yeniden yazılamayacağını ve mağdurların seslerinin asırlar boyu dinleneceğini tüm dünyaya gösterdi. ICTY sayesinde diğer uluslararası ceza mahkemeleri oluştu. ICTY olmasa belki de diğer mahkemeler de olmazdı. BM dahil herkesin sorumluluğu üzerine alarak geçmişte olanları hatırlaması ve ders alması gelecek için çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Mahkemeye kadar gelip ifade vererek adaletin yerini bulmasında yardımcı olan savaş kurbanları yakınlarına teşekkür eden Guterres, "Mahkemenin başlangıcından sonuna kadar görülen davalarda verilen kararlar kurban yakınlarını bir nebze olsa da rahatlattı. Şahitler sayesinde mahkeme geride miras bıraktı." diye konuştu.

ICTY Başkanı Carmel Agius da yaptığı konuşmada, "İşlenen suçlar her zaman cezalandırılması gerekir. Bu konuda ICTY hiç bir zaman yalnız kalmadı ve uluslararası toplumdan her zaman destek aldı. Mahkemede 24 yıl boyunca yapılan faaliyetlerin sonucunda elde edilen sonuçtan büyük mutluluk duyuyorum." ifadesini kullandı

Sırp aktör Mirjana Karanovic'in savaş kurbanları için yaptığı övgü ve onur konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı.

- ICTY'den sonra ne olacak

ICTY'nin faaliyetlerini sonlandırmasının ardından devam eden ve olası temyiz davaları ile yeniden yargılanmalarına karar verilen Jovica Stanisic ve Franko Simatovic'in davasını, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (MICT) devralacak.

Lahey'de bulunacak MICT, misyonlarını tamamlayan ICTY ile Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTR) devamı niteliği taşıyor. Dolayısıyla daha önce 40 yıl hapse mahkum edilen Radovan Karadzic'in temyiz davası, hakkında müebbet hapis cezası verilen Ratko Mladic'in olası temyiz başvurusu, beraat eden Vojislav Seselj'in temyiz davası ile Stanisic ve Simatovic'in yeniden yargılanacakları davalar MICT'de görülecek

Mahkeme yıl sonunda resmi olarak kapılarını kapatacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :