BM Genel Sekreteri Ban'dan "olimpiyat ateşkesi" çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban'dan "olimpiyat ateşkesi" çağrısı

Rio Olimpiyatları öncesi dünyada savaşan tüm taraflara çağrıda bulunan Ban, oyunlar sırasında silahların susturulması ve düşmanlıklara son verilmesini istedi

Bİ̇RLEŞMİ̇Ş Mİ̇LLETLER (AA) - Bi̇rleşmi̇ş Mi̇lletler (BM) Genel Sekreteri̇ Ban Ki̇-mun, her oli̇mpi̇yat öncesi̇ geleneksel olarak yapılan "oli̇mpi̇yat ateşkesi̇"ne uyulması çağrısında bulundu.

Ban, konuya ilişkin açıklamasında, 6 Ağustos'ta başlayacak 2016 Rio Olimpiyatları öncesi dünyada savaşan tüm taraflara çağrı yaptı.

Oyunlar sırasında silahların susturulması ve düşmanlıklara son verilmesini isteyen Ban, "Böyle iddialı bir isteği gerçekleştirmek imkansız gibi görünse de olimpiyat ruhu bizi buna meydan okumaya çağırıyor." ifadesini kullandı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC), olimpiyat tarihinde ilk kez bir mülteci takımının temsil edilmesi konusundaki kararını "emsali görülmemiş adım" olarak niteleyen Ban, bu inisiyatifin dünyada mültecilerin içinde bulundukları durumların temel nedenleriyle mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini hatırlattığını ve onların güçlü yönlerini sergileyeceğini belirtti.

Ban, geçen ay vefat eden efsanevi siyahi Amerikalı Müslüman sporcu Muhammed Ali'yi de anarak, olimpiyat altın madalyası sahibi ve BM Barış Elçisi olarak sporun gücünü dünya kamuoyuna gösterdiğini vurguladı.

Muhammed Ali'nin "İnsanlara ulaşmada platform olduğu için boksu kullanıyorum." sözünü hatırlatan Ban, onun şampiyon sporcuların nasıl adalet şampiyonu olabileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :