BM Genel Sekreteri Ban kasırganın vurduğu Haiti'ye gidiyor

BM Genel Sekreteri Ban kasırganın vurduğu Haiti'ye gidiyor

Ban'ın ziyareti öncesi DSÖ, Haiti'de artan kolera vakalarıyla mücadele için sağlık ekibi gönderdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Matthew Kasırgası'nın büyük can ve mal kaybına neden olduğu Haiti'yi ziyaret edecek.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Ban'ın hafta sonu yapacağı ziyarette hükümet yetkilileri ve insani yardım ekiplerinin yanı sıra kasırgadan etkilenen halkla da bir araya geleceğini belirtti.

Dujarric, Ban'ın ülkenin geçici Devlet Başkanı Jocelerme Privert ile kasırgadan en çok etkilenen yerlerden biri olan Les Cayes kentini ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti.

- DSÖ'den Haiti'ye sağlık ekibi

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kasırganın ardından hızla yayılmaya başlayan kolera salgını ve diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadele için Haiti'ye sağlık ekibi gönderdi.

Örgüt tarafından yayımlanan bildiride, DSÖ ile Pan Amerikan Sağlık Örgütünün (PAHO) felaket, sağlık ve lojistik uzmanlarını, hükümetin kolera salgınıyla mücadele çabalarına destek olmak için Haiti'ye gönderdiği bildirildi.

PAHO/DSÖ Haiti Temsilcisi Jean Luc Poncelet, "Kolera salgınını çok önemsiyoruz. Sağlık Bakanlığı, bizim de yardımımızla mümkün olan bütün önlemleri alıyor." dedi.

Kasırgadan önce de Haiti'nin sağlık, su, hijyen ve kolera vakaları konusunda ciddi sorunları olduğunu belirten Poncelet, "Su temini kesilince, kolera vakaları da artacaktır." ifadesini kullandı.

DSÖ, şu ana kadar kolera olduğundan şüphelenilen en az 200 vakanın kaydedildiği ülkeye bir milyon kolera aşısı gönderileceğini duyurdu.

Haiti Acil Sağlık Birimi Pediyatri Bölümü Şefi Unni Krishnan, acil önlem alınmaması halinde salgının kısa sürede kontrolden çıkabileceği uyarısında bulunurken, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) Haiti sorumlusu Paul Brockmann da örgütün Port-a-Piment bölgesinde açtığı kolera tedavi merkezinde şu ana kadar 87 hastanın tedavi altına alındığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Matthew Kasırgası'nın vurduğu Haiti'de 750 bin kişiye yardım ulaştırılması için 119 milyon dolarlık acil insani yardım çağrısı yapmıştı. OCHA, en az 900 kişinin hayatını kaybettiği, 11 milyonluk nüfusun yarısının kasırgadan etkilendiği Haiti için "Ekim 2016 Flaş Çağrı" başlıklı rapor yayımlayarak dünya ülkelerini yardıma davet etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :