BM Genel Sekreter seçimi

BM Genel Sekreter seçimi

BM Güvenlik Konseyi, yeni Genel Sekreteri belirleme süreci kapsamında üçüncü temayül yoklamasını yaptı- Oylamada eski Portekiz Başbakanı Guterres üçüncü kez ilk sırada yer aldı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi (BMGK), 1 Ocak 20017'de göreve başlayacak yeni BM Genel Sekreterini belirleme süreci kapsamında üçüncü temayül yoklamasını yaptı.

Kapalı oturumda gerçekleşen oylamanın ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK ağustos ayı başkanı ve Malezya'nın BM Daimi Temsilcisi Ramlan İbrahim, 3. oylamayı gerçekleştirdiklerini kaydederek, sonuçların kendilerini aday gösteren ülkeler aracılığıyla adaylara iletileceğini söyledi.

İbrahim, BM Genel Kurul Başkanlığı'nın da bilgilendirildiğini belirtti ancak sonuçları resmi olarak açıklamayacaklarını ifade etti. Oylamada her ülke 10 aday için de olumlu, olumsuz veya çekimser oy kullandı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre ise üçüncü temayül yoklamasında da eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres daha önceki iki yoklama gibi ilk sırada yer aldı. 15 üyeli Konsey'de Guterres'e 11 lehte, 3 aleyhte oy çıkarken bir üye çekimser kaldı.

Oylamada Slovakya'dan Miroslav Lajcak ise 9 lehte, 5 aleyhte ve bir çekimser oyla ikinci sırada yer aldı.

Adaylardan Bulgar İrina Bokova, Sırp Vuk Jeremic ve Arjantinli Susanna Malcorra 7'şer lehte oy aldı. Bokova ve Jeremic'e 5'er ülke karşı çıkarken Malcorra'ya 7 ülke olumsuz oy verdi.

Makedonya'dan Srgjian Kerim ve Yeni Zelanda'dan Helen Clark 6'şar ülkenin, Slovenya'dan Danilo Türk ise 5 ülkenin desteğini aldı. Oylamada 2'şer lehte oyla Moldova'dan Natalia Gherman ve Kosta Rika'dan Christiana Figueres son sırada yer aldılar.

Daha önceki temayül yoklamalarında düşük oy alan Hırvat Vesna Pusic ile Karadağ'dan İgor Luksic yarıştan çekilmişti.

Genel Sekreterlik için halen 5'i kadın 10 aday yarışıyor. BM Güvenlik Konseyi seçeceği adayı onay için BM Genel Kurulu'na gönderecek. Gönderilen aday oyların üçte ikisini alırsa yeni genel sekreter seçilmiş olacak.

BM Güvenlik Konseyi, Genel Kurul'a göndereceği adayı belirlemek için anlaşma sağladığında resmi oylama yapacak. Bu adayın belirlenmesi için en az 9 üyenin lehte oy kullanması ve veto yetkisi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın bu adayı veto etmemesi gerekiyor.

Temayül yoklamasında Guterres için olumsuz oy kullanan 3 ülkenin daimi üyeler olup olmadığı konusunda ise açıklama yapılmadı.

BMGK'nın üzerinde anlaşmaya vardığı adayı ekim ya da kasım ayında BM Genel Kurulu'na göndermesi bekleniyor.

Mevcut Genel Sekreter Ban Ki-mun'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erecek. Ban, 5'er yıllık iki dönemden toplam 10 yıl görev yapmış olacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :