BM-ESCWA 28. Dönem Toplantısı

BM-ESCWA 28. Dönem Toplantısı

Tunus Dışişleri Bakanı Hamidi: "Sosyal adaletin sağlanması, aşırılık ve terörle mücadele mekanizmalarından biridir"

TUNUS (AA) - Tunus Dışişleri Bakanı Munci el-Hamidi, "Sosyal adaletin sağlanması, aşırılık ve terörle mücadele mekanizmalarından biridir" dedi.

Tunus'un ev sahipliğinde düzenlenen BM-ESCWA 28. Dönem Toplantısı'nda konuşan Hamidi, sosyal adaletin sağlanmasının, aşırılık, terör ve radikal gruplarca Arap halkları arasında oluşturulan kutuplaşmayla mücadele yollarından biri olduğunu vurgulayarak, "Arap dünyasındaki dengesizlikler; adaletsizlik, eşitsizlik, fakirlik, toplumsal gerilimlerin artması ve bazı gruplarda oluşan dışlanma hissinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"Terör ve radikalizm olgusunun giderek büyümesi ve organize suç şebekelerinin artması, ülkeler arasında işbirliği ve dayanışmanın yoğunlaştırılmasını gerektiren büyük bir meydan okumadır" diyen Hamidi, şunları kaydetti:

"Arap dünyası kritik bir süreçte. Giderek artan ekonomik ve güvenlik problemleriyle mücadele ediyor. Bunun için bölgenin ihtiyaçları ölçüsünde birlikte sıkı çalışmaya, ekonomik ve sosyal kalkınma planlamalarını yeniden gözden geçirmeye, fırsat eşitliği ve adaleti sağlayacak yeni sosyal politikalara ihtiyaç var."

- Arap dünyasında "eşitsizlik, işsizlik, fakirlik, ötekileştirme" sorunları

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, toplantıya gönderdiği mesajda, "Arap coğrafyası insan hakları temelinde inşa edilmiş adil bir toplum ve parlak gelecek talep ediyor. Bölge coğrafi ve sosyal hizmetlerde eşitsizlik, işsizlik, fakirlik, ötekileştirme gibi büyük engellerle karşı karşıya" ifadesine yer verildi.

Mesajda, "Arap dünyasında yaşanan çekişmeler, sosyal adaletin pratiğe geçirilmesini zorlaştırıyor. Sağlıklı bir yönetim, sorgulama mekanizması ve karar alma süreçlerinde vatandaşların geniş katılımı olmadan bu gerçekleşemez" denildi.

Üye ülkelerden üst düzey yetkililerin katılımıyla pazartesi başlayan, "Arap dünyasında sosyal adalet, İsrail işgalinin Filistin halkı üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri gibi konuların da görüşüldüğü BM-ESCWA 28. Dönem Toplantısı yarın sona erecek.

Merkezi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ESCWA, aralarında Mısır, Lübnan, Ürdün, Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin de bulunduğu 17 Arap ülkesinden oluşuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı