BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sinirlioğlu:- "EAGÜ'lerin özel ihtiyaçları hakkında bir kez daha bilgi sahibi olduk. Küresel ortaklığımızı bir kez daha perçinlemiş olduk. Ancak bu ortaklık sayesinde önümüzdeki engelleri tam manasıyla aşabileceğiz"

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu, En Az Gelişmiş Ülkelerin (EAGÜ) özel ihtiyaçları hakkında bir kez daha bilgi sahibi olduklarını belirterek, "Küresel ortaklığımızı bir kez daha perçinlemiş olduk. Ancak bu ortaklık sayesinde önümüzdeki engelleri tam manasıyla aşabileceğiz." dedi.

Belek'te düzenlenen ve üç gün süren BM En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı sona erdi.

Sinirlioğlu, program sonunda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, başarılı bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, EAGÜ'lerden ve kalkınma ortaklarından son derece üst düzey katılım sağlandığını söyledi.

İstanbul Eylem Planı'nın beş yıl önce kabul edildiğini anımsatan Sinirlioğlu, söz konusu programın oldukça kapsamlı bir yol haritasının öngürüldüğünü anlattı.

Antalya'da yaptıkları toplantıda, beş yıl boyunca gerçekleştirilen başarıları değerlendirme imkanı bulduklarına değinen Sinirlioğlu, önümüzdeki beş yılı da masaya yatırma imkanı elde ettiklerini, çıkarılan dersler sayesinde bilgi sahibi olduklarını ifade etti.

Atılması gereken somut adımları müzakere ettiklerini belirten Sinirlioğlu, "EAGÜ'lerin özel ihtiyaçları hakkında bir kez daha bilgi sahibi olduk. Küresel ortaklığımızı bir kez daha perçinlemiş olduk. Ancak bu ortaklık sayesinde önümüzdeki engelleri tam manasıyla aşabileceğiz." diye konuştu.

Nihai belgesinin bugün kabul edildiğini ve uluslararası camianın mutabık kaldığı bir belge niteliğini taşındığını anlatan Sinirlioğlu, önemli konuların belgede yer aldığını belirtti.

Sinirlioğlu, nihai belgede somut adımlar ve girişimlerin yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"En az gelişmiş ülkeler için Türkiye'de, Gebze'de kurulması öngörülen teknoloji bankası var. Teknoloji bankası sayesinde en az gelişmiş ülkelerin bilimsel ve teknolojik kapasitesine kayda değer katkılarda da bulunacak. Biz de teknoloji bankasının bu yılın sonunda faaliyete geçmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Resmi kalkınma yardımlarını hız kesmeden devam edilmesi gerektiği vurgulandı."

- "Toplantı çok başarılı geçti"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya da EAGÜ toplantısına, en az gelişmiş ülkelerden, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından çok üst düzey katılım sağlandığını söyledi.

Toplantının çok başarılı geçtiğini belirten Acharya, "EAGÜ'lerin çıkardığı derslere bakarak, edindiği tecrübelere bakarak, sonraki dönemde zorlukların nasıl aşılabileceğine yönelik tartıştık. Bu toplantı hakikaten ileri görüşlü, son derece üretken nihai bir belge ortaya koyuyor. Bizim için bu son derece önemli." dedi.

- "10 ülke kriterleri tamamladı"

Acharya, iklim değişikliği, yoksulluğun azaltılması konusunda EAGÜ ülkelerinin yapması gerekenler üzerinde durulduğunu belirterek, "İstanbul Eylem Planı'nda yer alan kriterleri 10 ülkenin tamamladı, bu memnuniyet verici bir durum." dedi.

EAGÜ'nün 2030 gündemindeki küresel ekonomiye entegresine ilişkin önemli konular ele alındığını belirten Acharya, şöyle konuştu:

"Toplantımız, EAGÜ'nün İstanbul'da tanımlanan ihtiyaçlarına hitap edecek küresel girişim şansı sunması açısından önemli bir fırsat sunmuştur. Türkiye'nin Gebze'de ev sahipliği yapacağı teknoloji bankası gibi somut eylem ve inisiyatifleri kapsadı. Teknoloji bankası EAGÜ'ye önemli bilimsel ve teknolojik kapasite katacak. Bu yıl sonuna kadar, teknoloji bankası için üzerimize düşeni yapacağız. Öte yandan bir diğer mesajda bu toplantının resmi kalkınma yardımının süreceği sonucu içermesidir."

- "Toplantıda, önemli kararlar alındı"

BM Bangladeş Daimi Temsilcisi Mesud bin Momen de de Türkiye'nin güzel misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, başarılı bir organizasyon gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplantıya aktif katılım olduğuna dikkati çeken Momen , "En az gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldığı mali krizler ve doğal afetler zorluklar oluşturmaktadır. Bu durumlarda daha zorlu meydan okumalarla karşı karşıya kalıyoruz. Her ülke içerisinde uygun yatırımlar için çalışmalar yaptık. Somut önlemler ve gelişmeler için kararlar alındı. Yeni hedefler belirendi." diye konuştu.

Toplantıya aktif katılım olduğuna dikkati çeken Momen , "En az gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldığı mali krizler ve doğal afetler zorluklar oluşturmaktadır. Bu durumlarda daha zorlu meydan okumalarla karşı karşıya kalıyoruz. Her ülke içerisinde uygun yatırımlar için çalışmalar yaptık. Somut önlemler ve gelişmeler için kararlar alındı. Yeni hedefler belirendi." diye konuştu.

Momen, toplantıda yatırım teşvikinin belirlenmesi için de kararlar alındığını, teknoloji bankasının Türkiye'de kurularak, faaliyet geçecek olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :