BM Avrupa ülkelerinden sığınmacılara yasal yollar istedi

BM Avrupa ülkelerinden sığınmacılara yasal yollar istedi

BMMYK Sözcüsü Fleming: - "Üzülerek söylüyorum ki 2016 yılının ilk 6 haftasında Avrupa'daki gelişmeler bize, bazı ülkelerin sığınmacı krizine çözüm bulmak yerine sığınmacıları uzak tutmaya öncelik verdiğini gösteriyor"- "Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve yap

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa ülkelerinin iltica politikalarını ve sınır kontrollerini artırmalarını eleştirerek, sığınmacılar için yasal yolların artırılması çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, "Üzülerek söylüyorum ki 2016 yılının ilk 6 haftasında Avrupa'daki gelişmeler bize bazı ülkelerin sığınmacı krizine çözüm bulmak yerine sığınmacıları uzak tutmaya öncelik verdiğini gösteriyor" dedi.

Fleming, artan sayıda Avrupa ülkesinin son dönemde sınır kontrollerini başlatmasına dikkati çekti.

BMMYK'dan Avrupa ülkelerine, sığınmacılar için defalarca yapılan yasal yolları artırma çağrısına rağmen, ülkelerin bunun tersini yaparak mevcut yasal yolları azalttığını ifade eden Fleming, sözlerini söyle sürdürdü:

"Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve yapılan propagandalarla sığınmacılar ve onların evleri ve ibadet yerleri fiziksel saldırı, vandallık ve kundaklama yönemleriyle nefret suçlarına maruz kalıyor, cami duvarlarına kan atılıyor, cami kapılarına domuz başı bırakılıyor."

Türkiye'nin Suriyelilere kapıları kapattığı iddialarına karşı Fleming, son günlerde sadece Halep'ten gelen 8 bin Suriyelinin Türkiye'ye giriş yaptığını ifade etti.

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise, "Türk otoriterler son 5 senede 2.5 milyon Suriyeli sığınmacıyı ağırlayarak ne kadar cömert olduğunu gösterdi. Suriye'nin kuzeyindeki mevcut zor duruma rağmen Suriye'den Türkiye'ye hala insanların girişine izin veriyor" dedi.

- "Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz"

Uluslararası toplumun, Türkiye ve Yunanistan'a Suriye krizinin üstesinden gelinmesi için yardım etmesi gerektiğini belirten Cochetel, "Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz, işbirliği ve sorumluluk paylaşımı olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Cochetel, "Sığınmacılar Avrupa'da sadece belli başlı birkaç ülkeye gidiyor. Suriye krizinden Avrupa'da sadece Almanya, İsveç, Fransa ve Avusturya etkilendi. Avrupa ülkelerinin çoğu krizden etkilenmedi. Bir karmaşa mı istiyoruz yoksa sığınmacıların doğru bir şekilde paylaşımını mı istiyoruz? Sorunun sadece Türk, Alman, Yunan, İsveç çözümü yok" şeklinde konuştu.

- Bu yıl 83 bin kişi Avrupa'ya ulaştı

Bu yılın geride kalan döneminde 83 bin 201 sığınmacının deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmayı başardığını ifade eden Millman, "2016 yılında şimdiye kadar 320'si Ege'd, 90'ı Akdeniz'de olmak üzere 410 sığınmacı Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti" bilgisini verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :