BM ABD'nin mülteci kotasını üçte bir azaltma kararına sessiz

BM ABD'nin mülteci kotasını üçte bir azaltma kararına sessiz

BMMYK, 2018 mali yılında toplam 45 bin mülteciyi kabul eden ABD'nin, gelecek mali yıl içinde bu sayıyı 15 bin kişi daha azaltarak 30 bine indirme kararını eleştirmekten kaçındı

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), ABD'nin gelecek mali yıl için kabul edeceği mülteci kotasını 30 bine indirme kararına sessiz kaldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, ABD'nin gelecek mali yıl için kabul edeceği mülteci kotasını 30 bine indireceğine ilişkin dün yaptığı açıklamasıyla ilgili soruları cevapladı.

Sözcü Spindler, gazetecilerin "ABD'nin bu kararından hayal kırıklığı duyuyor musunuz?" şeklindeki ısrarlı sorularına rağmen ABD'nin bu kararını eleştirmekten kaçındı.

ABD'nin dünyada mülteci kabul eden 34 ülkeden biri olduğunu belirten Spindler, bu ülkenin BMMYK'ye en büyük katkıyı sağlayan donör ülke olduğunu söyledi.

Spindler, Trump yönetiminin mülteci kotasını üçte bir azaltma kararının kendi insiyatifinde olduğunu söylemekle yetindi.

ABD'nin mültecileri kabul sürecinin "çok uzun" ve "titiz" olduğunu kaydeden Spindler, BMMYK olarak ABD de dahil mülteci kabul eden tüm ülkelere destek verdiklerini ifade etti.

Spindler, "ABD'nin bu kararından üzüntü duyuyor musunuz?" şeklindeki başka bir soruya da "Ne söylemem gerekiyorsa onu söyledim." şeklinde karşılık verdi.

- Trump döneminde mülteci kotasına tırpan

Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD yönetiminin yeni mülteci kabul kotasına yönelik dün bir basın açıklaması yapmıştı.

Pompeo'nun açıklamasına göre, bu yıl toplamda 45 bin mülteciyi kabul eden ABD, gelecek mali yıl içinde bu sayıyı 15 bin kişi daha azaltarak 30 bine indirecek.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde ABD, 1 Ekim 2015'te başlayan mali yıl içinde ülkeye 85 bin mülteci almayı taahhüt etmiş fakat senenin sonunda bu hedefin 22 bin gerisinde kalmıştı.

Trump yönetiminin yeni kararı Obama dönemi mülteci kotasının üçte birine tekabül ederken, ABD'nin mevcut 45 bin kotasının bile düşük olduğu ifade ediliyordu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :