BM 72. Genel Kurul Görüşmeleri

BM 72. Genel Kurul Görüşmeleri

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, Birleşmiş Miletler'in (BM) ülkesindeki kolera salgını mağdurlarına yardım edeceğine...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, Birleşmiş Miletler'in (BM) ülkesindeki kolera salgını mağdurlarına yardım edeceğine dair verdiği sözü tutmasını istedi.

Moise, BM 72. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, gelecek ay Haiti'den ayrılacak BM barış misyonuna Haiti'de istikrarın sağlanmasına yardım ettiği için teşekkür etti.

Misyondaki bazı görevlilerin Haitili çocuklara yönelik "cinsel şiddet ve istismar" nedeniyle üzüldüğünü belirten Moise, BM'nin kolera salgını mağdurlarına yardım edeceğine dair verdiği sözü tutması gerektiğini dile getirdi.

BM'nin ilk "istikrarı sağlama" misyonu, Haiti'de 2004'te yapılan ve Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide'nin ülkesini terk etmesine yol açan ayaklanmadan sonra oluşturulmuştu.

Haiti'deki barış gücü askerleri, ülkede görev yaptıkları sürede bazı skandallarla da anıldı. 2010'daki depremden sonra ülkede görev yapan Nepalli askerlerden yerli halka kolera bulaştığı belirtilmişti.

Salgın nedeniyle 8 binden fazla kişinin ölümünün ardından BM özür dilemek zorunda kalmıştı.

Ülkede 2004-2016 yıllarında BM personelinin karıştığı 150 cinsel taciz vakası yaşanmış, iddialarla ilgili Sri Lanka, Bangladeş, Brezilya, Ürdün, Nijerya, Pakistan ve Uruguaylı BM barış gücü görevlileri suçlanmıştı.

2004-2007 yıllarında ise Sri Lankalı askerlerin çocuklara cinsel istismarda bulundukları ve zorla fuhuş yaptırdıkları öne sürülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :