BM 69. dönem oturumları başlayacak

BM 69. dönem oturumları başlayacak

Gelecek hafta dünya liderlerini ağırlayacak BM Genel Kurulu'nda 69. dönem, yeni başkan Sam Kutesa'nın görevi devralmasıyla başlayacak

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Gelecek hafta dünya liderlerinin toplanarak küresel sorunları masaya yatıracağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 69. dönem oturumları bugün başlayacak.

Bugünkü oturumda eski Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa, Genel Kurul Başkanlığı'nın 68. dönem başkanı John Ashe'den görevi devralacak. 69. dönemin 22 Eylül'de başlayacak ikinci haftası önemli toplantılara sahne olacak. 

Pazartesi günü Yerel Halklar Dünya Konferansı ile başlayacak haftada 23 Eylül Salı günü İklim Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirvede iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amacıyla küresel bir siyasi iradenin oluşması ve güçlü bir eylem planı hazırlığı ele alınacak.

Toplantıya konunun en önemli muhataplarından ABD Başkanı Barack Obama'nın da katılması bekleniyor.

Genel Kurul'da devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılacak genel oturumlar ise 24 Eylül Çarşamba günü başlayacak ve 1 Ekim'e kadar devam edecek. 

Çarşamba günü açılış konuşmalarının ardından ilk olarak Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ardından da ABD Başkanı Barack Obama söz alacak. Obama'nın özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çarşamba günü öğleden önceki oturumda konuşma yapacak. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı sıfatıyla katılacağı ilk BM'de bir çok liderle de ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yer alacağı Türk heyetinin önemli gündemlerinden birisi Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik adaylığı olacak.

Ekim ayında yapılacak seçimlerde İspanya ve Yeni Zelanda'yı geride bırakabilmek için mümkün olduğunca fazla sayıda devlet ve hükümet başkanına Türkiye'nin BMGK stratejisi ve hedefleri anlatılacak.  

 

-IŞİD, Ukrayna ve iklim değişikliği en önemli gündem maddeleri

Genel görüşmelerin en önemli gündem maddeleri ise IŞİD ile mücadele, Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz, 2015 sonrası kalkınma hedefleri, Suriye'deki iç savaş, İsrail-Filistin sorunu, Ebola salgını ile diğer küresel ve bölgesel meseleler olacak.

Obama'nın IŞİD ile mücadele için açıkladığı stratejinin ardından yeni bir döneme girilirken diğer ülke liderlerinin bu konuda Obama'ya destek mesajı verip vermeyecekleri merak ediliyor.

Obama, bu kapsamda çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenecek "IŞİD ve yabancı savaşçılar" gündemli toplantıya da başkanlık edecek. Konsey'in eylül ayı dönem başkanlığını ABD yürütüyor.

BMGK'daki toplantıda IŞİD'in finans kaynakları ile Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılarla mücadele için ABD tarafından hazırlanan karar tasarısının da oylanması bekleniyor.

BM gündeminde olacak diğer bir konu ise İran'ın nükleer programı. 18 Eylül Perşembe günü New York'ta başlayacak toplantılarda P5 ülkeleri ve Almanya ile İran'ın nükleer müzakerecileri biraraya gelerek detayları ele alacak.

Nükleer müzakerelerin BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri boyunca devam etmesi bekleniyor.

 

-Genel Kurul Salonu hazırlandı

BM Genel Merkezi'nde 6 yıl süren yenileme çalışmaları kapsamında yaklaşık iki yıldır tadilatta olan Genel Kurul Salonu da bu yılki oturumlar öncesi hazır hale getirildi.

BM Genel Merkezi yerleşkesindeki güvenlik önlemleri de artırılırken Genel Kurul Genel Görüşmeleri boyunca uygulanılmak üzere BM personeli, diplomatlar ve gazetecilerin kullanabilecekleri mekanlar ve geçiş yapabilecekleri kapılar da yeniden düzenlendi. Bu süre boyunca BM Genel Merkezi'ne ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Toplantılara dünyanın bir çok noktasından çok sayıda basın mensubu da katılacak. Canlı yayınlar için BM'nin önündeki 1. Cadde'de basın noktası hazırlanıyor. 

Toplantılar boyunca sivil toplum örgütleri ve ülkeler de düzenleyecekleri önemli yan etkinliklerle uluslararası kamuoyu ve liderlerin dikkatini çeşitli sosyal sorunlara çekmeye çalışacak. 

Kaynak:Haber Kaynağı