Bizans mozaiklerine bilimsel dokunuş

Bizans mozaiklerine bilimsel dokunuş

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki bin 600 yıllık mozaikler, yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor- PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünde görevli Uzman Yaşar:- "Mozaiklerin bulunduğu alandaki konservasyon çalışmalar

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki bin 600 yıllık mozaikler, konservasyon çalışmaları ile turizme kazandırılıyor.

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden, Anadolu'nun yerli halkı olan Karialılar ve Leleglere ait yerleşim yeri Stratonikeia Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdü. 

Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünde görevli Uzman Ali Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin kuzey kapısı olarak adlandırılan alanın, antik kentin en önemli yapıları bünyesinde barındırdığını söyledi.

Bizans dönemi mozaiklerin de şehrin kuzey kapısının doğu kısmında yer aldığını belirten Yaşar, bölgede 3 yıldır konservasyon çalışması yaptıklarını ifade etti.

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Kuzey Cadde'nin doğusunda bulunan mozaikleri gün yüzüne çıkardıklarını belirten Yaşar, "Çalışmalara 2013 yılında başladık ve bu yıl tamamlayacağız. Mozaiklerin bulunduğu alandaki konservasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra burası artık ziyaretçilere açılacak. Kente gelen ziyaretçiler rahatlıkla mozaik döşeme üzerinde yürüyebilecekler" dedi.

-"Özgün malzeme kullandık"

Konservasyon çalışmalarına başlamadan önce ön hazırlık yaptıklarına işaret eden Yaşar, "Bu kapsamda özgün mozaik harcından örnekler aldık. Mozaiği oluşturan kısımlardan örnekler aldık ve bu örneklerden yola çıkarak özgün malzemeye en yakın malzemeye ulaşmak için analizler yaptırdık. Bu analizler sonucunda da buradaki konservasyon çalışmalarına başladık" diye konuştu.

Yaşar, bölgede antik dönemde meydana gelen depremlerin yol açtığı büyük hasarların bulunduğunu anlatarak, üst örtüdeki sütunların, mimari yapı elemanlarının kazı esnasında mozaik döşeme üzerine düştüğünü ve bu nedenle de mozaiklerin yoğun bir tahribata uğradığını tespit ettiklerini dile getirdi.

Kazı sonrasında konservasyon çalışmalarına başladıklarına işaret ederek Yaşar, şöyle konuştu:

"Amacımız buradaki mozaik döşemelerin daha uzun yıllar burada kalması ve ziyaretçiler tarafından görülmesi. 4 restöratör ve 3 işçi ile çalışmaları yürütüyoruz. Mozaik döşemeler Bizans Dönemine ait. Yaklaşık bin 600 yıllık. Mozaik döşenirken farklı panellere ayrılmış ve her panelde farklı desenler, figürler var. Buradaki konservasyon çalışmalarında Antik dönemdeki mozaik ustalarının kullanmış olduğu tekniği biz aynen devam ettiriyoruz. Aynı teknikle  çalışmalarını yürütüyoruz. Konservasyonda kullandığımız hiçbir hazır malzeme yok. "

Yaşar, bölgedeki mozaiklerde Bizans sanatı örneklerini de görmenin mümkün olduğunu vurgulayarak, mozaiklerde bölgeye özgün çalışma yapıldığını ve bölgede sıkça karşılaşılan mermer malzemeden mozaiklerin üretildiğini bildirdi.

Mozaikleri olduğu gibi korumayı amaçladıklarını belirterek, "Burada var olan çöküntüler ve çatlamaların olduğu gibi konservasyonu yapıldı. Bir halı serer gibi değil özgün dokuyu bozmadan olduğu gibi sağlamlaştırma yolunu tercih ediyoruz" dedi.

- "Ziyaretçiler için dijital gösterime sunuldu"

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını söyledi.

Antik kentteki yapılarda konservasyon ve restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini ve önemli veriler elde ettiklerini belirten Söğüt, Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaiklerin ziyaretçilerin de görmesi için 3D ile ayağa kaldırdıklarını ve dijital ortamda gösterime sunduklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı