Bitlisli Kadınlar "Çilek"le Gülecek

Bitlisli Kadınlar "Çilek"le Gülecek

Yolalan beldesinde yetiştiricilik kursuna katılan kadınlar için "çilek bahçeleri" kurulacak- Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Aslan: - "Çözüm Süreci ile bölgede yaşanan barış ve huzur ortamını ve kentlerden köylere geri dönüşü değerlendirerek, istihdama yön

BİTLİS (AA) - YUNUS OKUR - Bitlis'in Yolalan beldesinde çilek yetiştiriciliği kursuna katılan 20 kadın için "çilek bahçeleri" oluşturulacak.

Çözüm Süreci ile bölgede oluşan huzur ortamında, uzun yıllar terör olaylarının yaşandığı Yolalan beldesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün iş birliğinde, kadınlara yönelik çilek yetiştiriciliği kursu açıldı.

Getirisi yüksek tarım ürünlerinin yetiştiriciliği konusunda ziraat mühendislerince eğitilen 20 kadın için beldede "çilek bahçeleri" kurulacak.

Çilek yetiştiriciliği konusunda köy okulunda teorik, tarlada ise uygulamalı eğitim alan kadınlar, çilek yetiştirecekleri günü bekliyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alaattin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Çözüm Süreci ile bölgede yaşanan barış ve huzur ortamını ve kentlerden köylere geri dönüşü değerlendirerek, istihdama yönelik faaliyetler yürütüyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile istihdama yönelik mesleki eğitim kursları düzenlediklerini belirten Aslan, "Bu faaliyetlerdeki temel amacımız, istihdam. Çilek yetiştiriciliği kadın çiftçilere istihdam sağlayacak. Kadınlar üreteceği ürünleri pazara sunacak ve gelir kapısı sağlayacak. Bu da kadınlar için iyi bir istihdam yaratacak. Bu arkadaşlarımıza kurum olarak günlük 20 lira para desteği de sağlıyoruz. Eğitimler bir ay sürecek" diye konuştu.

- "Her kadın için bir bahçe oluşturulacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi" kapsamında, kadın çiftçilere yönelik "Çilek Eğitimi Programı" gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çiftçi kadınların çilek yetiştiriciliğini meslek haline getirmesini sağlamayı, yörede çilek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı ve bunu sektör haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:

"Eğitimler, kadınlara ziraat mühendisleri tarafından uygulamalı ve teorik olarak verilen ve bir ay sürecek eğitimlerin tamamlanmasıyla kadın çiftçilere sertifika verilecek. Kadın çiftçiler, bu eğitime yoğun ilgi gösterdi. Bu bölgelerde çilek, ekonomik değeri çok yüksek bir üründür. Bölgede de çok sınırlı tarım alanı var. Küçük alanlarda ekonomik değeri en yüksek ürün çilek olduğu için bunu tercih ettik. Çilek yetiştiriciliğiyle her aileye en az 4 bin lira gelir kazandırmayı hedefliyoruz. Eğitimlerini tamamladıktan sonra her bir kadın çiftçi için çilek bahçesi oluşturacağız."

Kadın çiftçilerden Gülnaz Ceylan da köylerinde ilk defa çilek yetiştirecekleri için heyecanlı olduklarını belirtti.

Köyde ilk defa böyle bir eğitim aldıklarını anlatan Ceylan, "Daha önce hiç çilek yetiştirmedik. Böyle bir imkanı bize sundukları için çok mutluyuz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu tür eğitimler çok faydalı oluyor ayrıca bize büyük getiri sağlayacak. Kurs sonunda oluşturulacak bahçelerde çilek yetiştireceğiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı