Bitlisli bal üreticileri istediği verimi alamadı

Bitlisli bal üreticileri istediği verimi alamadı

Bitlis'in yüksek dağ yamaçları ile yaylalarına bırakılan fenni kovanlarda üretilen balda, bu yılki olumsuz hava koşulları ve bitki florasının az olması nedeniyle yüzde 50 düşüş yaşandı- Bitlis Arı Üreticileri Birliği Başkanı Avcil:- "Bitlis merkez ve ilçe

BİTLİS (AA) - Bitlis'te fenni (tekniğe uygun) kovanlarda üretilen ve kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan bal hasadında düşüş yaşandı.

Kenttin yüksek dağ yamaçları ile yaylalarına bırakılan fenni kovanlarda üretilen balda, bu yılki olumsuz hava koşulları ve bitki florasının az olması nedeniyle hasatta yüzde 50 düşüş yaşandığı belirtildi.

Her yıl kentin ekonomisine yaklaşık 30 milyon lira katkı sağlayan fenni kovan balından istedikleri verimi alamayan Bitlisli bal üreticileri, bankalara olan tarımsal kredi borçlarının bir yıl ertelenmesini talep etti.

Bitlis Arı Üreticileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bitlis merkez ve ilçelerinde fenni kovanlarda her yıl yaklaşık 2 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşiyor. Ancak bu yılki bal hasadında yüzde 50 düşüş yaşandı." dedi.

Arıcılık sektöründen her yıl kentin ekonomisine büyük katkı sağlandığını vurgulayan Avcil, "Yüzde 50 oranındaki kayıp bu sektörü olumsuz etkileyecektir. Olumsuz hava koşulları nedeniyle arı kolonilerinde yeterli popülasyon sağlanamadı. Nektar akımının olduğu dönemde ise olumsuz hava şartları, toprak ve yağışlar ürün kaybına yol açtı." diye konuştu.

- "Kredi borçlarının ertelenmesini istiyoruz"

Ürün kaybından dolayı arıcıların bu yıl sıkıntılı günler yaşayacağını ve bankalara olan kredi borçlarını ödemede güçlük çekeceğini ifade eden Avcil, şöyle konuştu:

"Hükümetimizin bu yönlü bir açıklaması var. Umarız ilgililer, bu arıcıların yaşadığı ürün kaybını dikkate alarak, hasat tespit komisyonları çiftçi borçlarının bir yıl ertelenmesi için olumlu bir karar alır. Tarımsal kredi borçlarının bir yıl ertelenmesini istiyoruz. Aksi takdirde çiftçilerimiz, arı kolonilerini ve kış bakımını için önümüzdeki sezona kadar yapacakları harcamalar noktasında ciddi sıkıntılar yaşayacaktır."

- "Bitlis balının prolin değeri yüksek"

Bitlis'in, Türkiye'de en fazla bal satış noktalarının bulunduğu illerden biri olduğunu bildiren Avcil, Bitlis balının Türkiye'de üretilen en kaliteli balların başında yer aldığını ifade etti.

Avcil, şöyle konuştu:

"Bir balı diğer baldan üstün kılan en temel parametre ballardaki prolin değeridir. Bitlis balının prolin değeri oldukça yüksek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın belirlediği bir kilogram balda üst limit 300 miligram iken Bitlis'te 750 ile 800 civarında bir prolin değeri vardır. Bitlis balı yapı bakımından daha sağlam ve olgundur. Bitlis'in 2 bin metreyi aşan dağlarla çevirili bir coğrafyası var. Bu coğrafyanın her yerleşim biriminde ve yaylasında arıcılık için uygun koşullar mevcut. Bitlis'te arcılık faaliyetlerin desteklenmesiyle potansiyelinden daha fazla yaralanma imkanı bulabiliriz. Bunun için arıcılık faaliyetlerine mutlaka kamu desteği gerekiyor."

Birliğe kayıtlı 950 üyenin olduğunu ve kentteki 140 bin modern kovanda bal üretimi yapıldığını kaydeden Avcil, Bitlis'te gezgin ve sabit usullerle arıcılık yapıldığını, kışın kentteki arıcılarının bir kısmının Karadeniz Bölgesi'ndeki illere gittiğini dile getirdi.

Kentte 30 yıldır arıcılık yapan Güven Güngördü de 850 fenni kovanın ürettiği baldan istediği verimi alamadığını söyledi.

Bu yıl soğuk hava, yağış, toz taşınması ve sıcaklardan dolayı istedikleri rekolteye ulaşamadıklarını anlatan Güngördü,şunları söyledi:

"Geçen yıla oranla yüzde 60 değerinde ürün kaybımız var. Bu bizi sıkıntıya sokmakta. Kovanlardan çok bal alınmadığında ya da yeterince popülasyon sağlamadığında arı kayıpları da oluyor. Geçen yılki işletme giderlerimizi karşılamak için Ziraat Bankası'ndan kredi çekmek zorunda kalmıştık. Bu yılki bal üretimiyle bu borcu karşılayamayız. Devletimizden bu kredilerin ertelemesini bekliyoruz. Ürettiğimiz balları pazarlamada da sıkıntı yaşıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :