Bitki çaylarının faydaları ve zararları

Bitki çaylarının faydaları ve zararları

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için sıkça tercih edilen bitki çayları hakkında beslenme uzmanından önemli uyarılar geldi.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümü diyetisyeni Merve Sena Nazlı, fitokimyasal bileşenler, vitamin ve mineraller açısından zengin olan bitki çaylarının yüzyıllardır tedavi amaçlarıyla kullanıldığını ancak her şeyin azı karar, çoğu zarar olduğunu hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullananlarda bitki çayı tüketimi

Dyt. Merve Sena Nazlı, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak amacıyla tercih edilen bitki çaylarının fazla tüketiminin karaciğer-böbrek fonksiyonları, hipo/hipertansiyon, kalp çarpıntısı gibi olumsuz etkilere neden olabileceğini ifade etti. Kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullanan bireylerin bitki çaylarıyla ilgili dikkatli olması gerektiğini belirten Nazlı, özellikle böbrek-karaciğer hastaları, gebeler, emziren anneler ve çocukların bilinçsizce bitki çayı tüketmemeleri konusunda uyardı.

Yeşil çayın faydaları ve zararları

Beslenme uzmanı, bitki çaylarının artıları ve eksileri hakkında da bilgi verdi. Yeşil çayın metabolik hızı arttırarak kilo vermeye ve ödem atmaya yardımcı olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruduğunu ve kolesterol seviyesini düşürdüğünü belirten Nazlı, aynı zamanda içerdiği kafein nedeniyle hipertansiyon ve çarpıntısı olan kişilerin dikkatli kullanması gerektiğini ifade etti.

Papatya çayının faydaları ve zararları

Ayrıca, kış aylarında sıkça tercih edilen papatya çayının stres, kaygı, uyku problemlerine iyi geldiğini ancak hamilelerin, kan sulandırıcı, sedatif ve ibuprofen içeren ilaçları kullananların uzmana danışmadan tüketmemeleri gerektiğini belirtti. Uzun vadeli bitki çayı kullanımının dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Nazlı, özellikle sinameki çayının kalıcı hasara ve bağırsaklarda tembelliğe yol açabileceği uyarısında bulundu.

Adaçayının faydaları ve zararları

Son olarak, adaçayının toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu ancak hamileler, hipertansiyon hastaları ve çocukların kullanmaması gerektiğini belirten uzman, bitki çaylarının bilinçsizce kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.