Birlik’te Ramazan sohbetleri devam ediyor

Birlik’te Ramazan sohbetleri devam ediyor

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin teravih namazları sonrası düzenlediği Çay Sohbetlerinde Edep ve Ahlak konularını anlatan NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, bu iki temanın Müslümanlar için çok önemli olduğunu kaydetti.

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin Ramazan ayı boyunca teravih sonrası düzenlediği “Çay Sohbetleri”ne konuk olan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, Osmanlı’dan günümüze kadar edep ve ahlakı anlattı.

Edep ve ahlakın günümüzde büyük ölçüde sufilere, tarikatlara ve ilahiyatçılara bırakıldığını dile getiren Prof. Dr. Karapınar, “Osmanlı dönemine baktığımız zaman edep ve ahlak eğitimleri tekkelerde, medreselerde ve zaviyelerde önem kazandığını görüyoruz. Eğer insanlar ahlak konusunda, edep konusunda gevşeklik ve zafiyet gösterirlerse, Allah’ı hakkıyla tanımıyoruz demektir. Bugünün insanlarına bakıyoruz; şöyle ahlaksız, böyle ahlaksız diye abartarak nitelendiriyoruz. Halbuki, problem, Hz. Adem’den beri olagelen bir problemdir. Peki bizim gönlümüz neyi ister? Cenab-ı Hak neyi ister? Hepimizin ahlaklı, erdemli olmamızı arzular. Bunun için edep ve ahlak bir Müslüman için en önemli konulardan biridir” dedi.

Ahlak denince akla yalnız şahsi ahlak gelmemesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Karapınar, “Biz bir birey isek, insanlık ilişkilerimizin tamamında da erdemli ve ahlaklı olmamız gerekir. Ahlak konusunda gevşeklik gösterirsek ardından farzlar konusunda da gevşeklik gösteririz” diyerek, her şeyin domino taşları gibi birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Etiketler :