Birlik’te İslam Birliği’ konferansı

Birlik’te İslam Birliği’ konferansı

Birlik Vakfı Konya Şubesi, Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında “İslam Bilim Geleneği ve Fuat Sezgin Hoca” konulu konferans düzenledi.

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, her varlığın yaratana bir delil olduğunu belirtti.  “İslam Bilim Geleneği ve Fuat Sezgin Hoca” konulu konferansta, İslam’da bilimi Fuat Sezgin’in araştırmalarından örneklerle anlatan Prof. Dr. Kuşpınar, İslami bilgi geleneğinde bilgi bütünlüğü olduğunu kaydetti. İslam’da bilginin ve geleneğinin vahiy ile doğduğunu, Kur’an-ı Kerim’de ise ilim ve hikmetin beraber geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Kuşpınar, “Genel anlamda hikmet, Peygamberimizin sünnetinde karşılık buluyor. Eğer İslam medeniyetinde bilim felsefesi yapılacaksa mutlaka hikmet ile birlikte yapılmalıdır. Bizim bilgi geleneğimizde bilgi bütünlüğü vardır. Hatta ayrı alanlarda çalışanlar arasında da bütünlük vardır. Her şey yaratıcının özelliklerini ortaya koyan iki varlıktan oluşur. Her şeyin bir değeri vardır. Ateist bile tanrıya inanmadan bir değer ortaya koyuyor. Buradan bakarsak her varlık yaratana bir delildir. İslam’da ahlak siyasetten, siyaset ahlaktan ayrı olmamıştır hiçbir zaman. Alim bilgiyi rahmet olarak görür ama rahmet  meşakkatsiz olmaz. Alim bilgiyi bereket olarak görür ama geçim kapısı görmez. Bilgide saygıyı esas alır. Eleştiriyi saygısızlık olarak görmez. İslam bilgi ve geleneği vahiyle doğdu, bilim toplumu oldu” dedi.

BİLİMLERİN TEMELİ İSLAM DİNİNE DAYANIR

Konferansının ikinci bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 Fuat Sezgin Yılı ilan edilen İslami bilimler tarihçisi Fuat Sezgin’in hayatı, çalışmaları, araştırmaları ve eserlerini anlatan Prof. Dr. Kuşpınar, Sezgin ile ilgili şu bilgileri verdi: “Alman Hocası Hellmut Ritter’in ‘Bilimlerin temeli İslam bilimine dayanır’ sözünden etkilenerek, kendisini İslam bilimine adıyor. Almanya’da yaptığı İslam bilimi ile ilgili çalışmalar üzerine dönemin Alman Başbakanı Schröder, iki medeniyet arasındaki duvarları kaldırdığını söylüyor. Müslümanlar bilimin gerilemesini İslam’dan bilir. Sezgin, bunun yanlış olduğunu söyler. Son 50 yılını İslam medeniyetini araştırmaya adıyor. Bilinmek için değil, bilmek için okuyan bir alim.”

Program sonunda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, günümüzde bilim adamlarının sorunları sokakta çözmeye çalışmasını eleştirerek, “Sorunlar dururken, ilim adamlarının sorunları sokakta tartışması, bebeğe pirzola verip  boğmak gibi bir şey. Emin olup özgüven kazandığımızda inanıyorum ki bütün sorunlar çözülecektir” diye konuştu.  Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’a günün anısına tablo hediye etti.

birlik’te-islam-birligi’-konferansi--(1).jpg