Birlik Vakfı’nda Mevlana konuşuldu

Birlik Vakfı’nda Mevlana konuşuldu

Dr. Fikret Karapınar, Hz. Mevlana’nın bugün yalnız şair ve edebiyatçı yönüyle anıldığını, oysa iyi bir filozof, iyi bir düşünür, iyi bir İslam alimi, iyi bir müfessir olan Mevlana’nın Mesnevi’den başka eserlerinin de olduğun söyledi

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında “Mevlana’da Hadis” konulu konferans veren Prof. Dr. Fikret Karapınar, Hz. Mevlana’nın bugün yalnız şair ve edebiyatçı yönüyle anıldığını, oysa iyi bir filozof, iyi bir düşünür, iyi bir İslam alimi, iyi bir müfessir olan Mevlana’nın Mesnevi’den başka eserlerinin de olduğun söyledi

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi'nin düzenlediği “Her Cumartesi Birlikteyiz” programında konuşan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, “Mevlana anlaşılmıyorsa, bu bizim eksiğimizdir” dedi.

“Mevlana’da Hadis” konulu konferansta Mevlana hakkında yapılan çalışmaların yetersiz ve bilimsellikten uzak olduğuna değinen Prof. Dr. Karapınar, “Mevlana ile ilgili yapılan konferans, sempozyum ve paneller istenilen düzeyde olamadı. Kongrelerde yapılan bilimsel sunumlar, programa giderken uçakta yazılan köşe yazılarından farksız. Bu aslında bizim, Konya’nın eksikliği” diye konuştu.

Mevlana’nın sadece şair yönü ile Mesnevi’nin ele alındığını, oysa bütün eserlerine bakıldığında iyi bir filozof, iyi bir kelamcı, iyi bir müfessir, iyi bir dinler tarihçisi, hadisçisi, tefsircisi olan Mevlana ile ciddi çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karapınar, “Ne yazık ki, bugün düzenlenen Mevlana’yı anma törenlerinde yapılan sohbetlerde de şiirleriyle retorik yapmaktan ileriye gidilmiyor. Oysa Mevlana iyi bir filozof, iyi bir düşünür, iyi bir şair. Ayet ve hadisleri öyle bir muhteşemlikle metinlere yerleştirmiş ki, inanılmaz. Mevlana deyince bugün ne yazık ki Mesnevi ile yatıp Mesnevi ile kalkıyoruz. Ama Mevlana’nın bir Divan-ı Kebir’i var ki, muhteşem bir eser. Bunları tanıtamamak bizlerin ayıbı” diye konuştu.

Hz. Mevlana’nın Şems ile büyük bir dönüşüm geçirdiğini anlatan Prof. Dr. Karapınar, Şems eğer Konya’ya gelmeseydi, bambaşka bir Mevlana ile karşılaşacağımızı ifade etti. Mevlana’nın Şems ile tanıştıktan sonra vaazlarını terk edip, hiç medreseye gitmeden Şems’in tedrisatında bir dönüşüm geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Karapınar, Mevlana’nın yalnız şairlik değil, alimlik vasfının öne çıkarılmasını, akademik çalışmaların da bu yönde yapılmasını temenni etti.

Program sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Prof. Dr. Fikret Karapınar’a günün anısına tablo ve katılım belgesi takdim etti.

birlik-vakfi’nda-mevlana--(1).jpg