Biri sesini kaybedince sigarayı bıraktı, diğeri daha erken davrandı

Biri sesini kaybedince sigarayı bıraktı, diğeri daha erken davrandı

Aksaray'da, sigara yüzünden gırtlak kanserine yakalanan ve cihaz yardımıyla iletişim kurabilen İbrahim Yön hayatının en büyük pişmanlığını yaşarken, aynı hastalığa yakalanmasına kısa süre kala sigarayı bırakan Mehmet Emekli ise sağlıklı olmanın mutluluğun

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK - Aksaray'da 25 yıl boyunca içtiği sigara yüzünden gırtlak kanserine yakalanan ve yanından ayırmadığı cihaz yardımıyla konuşabilen İbrahim Yön hayatının en büyük pişmanlığı içindeyken, aynı hastalığa yakalanmasına kısa süre kala sigarayı bırakan ve sporla bağımlılığını yenen Mehmet Emekli ise sesini kaybetmemenin mutluluğunu yaşıyor.

Bir firmada temizlik işçisi olarak çalışan ve yaklaşık 33 yıl sigara içen Emekli (46), geçtiğimiz yıl 9 Şubat'ta annesinin rahatsızlığı nedeniyle kaldığı hastanede düzenlenen etkinlik sayesinde sigarayı bırakmaya karar verdi.

O günden sonra ağzına sigara almayan ve spor yaparak bağımlılığını yenen Emekli, daha fazla içmesi durumunda sesinin kısılabileceğini öğrendiği gırtlak kanserine yakalanmamanın mutluluğunu yaşıyor.

Hayatının büyük bölümünü İstanbul'da hurdacılık yaparak geçiren Yön (50) ise çeşitli sağlık problemlerinden dolayı 2012 yılında gittiği hastanede sigara nedeniyle gırtlak kanseri olduğunu öğrendi.

Rahatsızlığı ilerlediğinden iletişimini gün boyu yanından ayıramadığı ses cihazı yardımıyla yapabilen Yön, "hayattaki en büyük pişmanlığım" dediği sigarayı kullanan herkese bırakması tavsiyesinde bulunuyor.

- "İçmeye devam etseydim bu savaşı kazanamayacaktım"

Emekli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden günde 3 pakete yakın sigara içtiğini söyledi.

Annesinin rahatsızlığı nedeniyle kaldığı hastanede geçtiğimiz yıl sigarayı bırakma etkinliği düzenlendiğini, o gün sigarayı bırakmaya karar verdiğini aktaran Emekli, şöyle devam etti:

"Annemin rahatsızlığı için hastanedeydim. O gün de sigarayı bırakma günüymüş. Hastanede bir etkinlik düzenleniyordu. Oradaki bir yetkili, 'sigarayı bugün sen de bırak' dedi. Ben de cebimdeki sigarayı elindeki kutuya attım. Daha sonra dayanamayıp bir sigara içmek istedim. Elime aldığımda kendime yediremedim ve 'sigara sana savaş açıyorum' dedim. O gün sigarayı bıraktım. Belki o an içmeye devam etseydim bu savaşı kazanamayacaktım. Allah'a şükür bir yıldır bu illetten uzağım. Ama kolay olmadı. Çünkü günde 3 paket sigara içiyordum. Zor olacağını biliyordum. Ama şöyle düşündüm, eşim, çocuklarım, eğer ben olmazsam onlar da olmayacaktı, hep acı çekeceklerdi."

Emekli, sigarayı bırakmanın hayatına maddi ve manevi çok olumlu etkilerinin olduğunu dile getirerek, "Sigarayı bıraktıktan sonra hayatın çok güzel, nefes alıp vermenin çok daha keyifli olduğunu anladım. Sigarayı bırakmadan önce yarım nefes alabiliyordum. Şükürler olsun ki hayattan şu an başka bir zevk alıyorum. Çok şükür ki ölümcül bir hastalığa da yakalanmadan bıraktım. Sigaranın içime işlediği zehri de spor yaparak azaltmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Sesim gidince doktora gittim"

Yön ise İstanbul'da çalışırken sigara yüzünden kanser olduğunu öğrendiğinde hayatının en büyük üzüntüsünü yaşadığını aktardı.

Sesi kısılmaya başladığı güne kadar hasta olduğunu anlayamadığını ifade eden Yön, şunları kaydetti:

"Ben 25 yıl sigara kullandım. İstanbul’da hurdacılık yapıyordum. Sesim gidince doktora gittim. Bana gırtlak kanseri olduğumu söyledi. Daha sonra Aksaray'a döndüm. Buradaki doktorlar da aynı teşhisi koyunca ameliyat oldum. Hala hastalıkla mücadele ediyorum. Sesim tamamen kısıldı. Sigara kullandığımdan dolayı çok pişmanlık duyuyorum. Sigara içenlere bir an önce bırakmalarını tavsiye ediyorum. Benim şu anki halimi görsünler. Son pişmanlık gerçekten de fayda etmez. Nefesim yok. Bırakmam, bırakamam demek en büyük yalan. İsteyen bırakır."





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :