“Birbirimizi Tamamlıyoruz”

“Birbirimizi Tamamlıyoruz”

6 ile 12 yaş arası Down Sendromlu çocukların istedikleri konuda yapmaya başladıkları ve yarım bıraktıkları resimler yine 6 ile 12 yaş arası normal çocuklar tarafından tamamlandı

Sarayönü 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu’nun “Yeni Nesil Down Sendromunun Farkında” projesinin “Birbirimizi Tamamlıyoruz” konulu resim sergisi ile sonlandırıldı. Sarayönü 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu Müdür Yardımcısı Cemil Ekici ve okul öğretmenleri Erkan Erol, Özge Karabacak, Simge Aksoy, İsmail Kaygısız tarafından E-Twinning kapsamında yapılan proje 17 farklı ülkeden 53 katılımcı ile yürütüldü. 
Proje kapsamında normal gelişim gösteren ilkokul öğrencilerine Down Sendromu hakkında eğitimler verilerek Down Sendromunu tanımaları sağlandı. Eğitimin ardından öğrencilerin Down Sendromunu araştırmaları ve araştırma sonucunda elde ettikleri bilgileri yazı, resim, şiir gibi şekiller de sınıf arkadaşlarına aktarmaları istendi.
Projenin ikinci aşamasında 6-12 yaş aralığında Down Sendromlu çocuklara istedikleri bir konuda resim yapmaları ve resmi tamamlamadan yarım bırakmaları söylendi. Down Sendromlu çocuklar tarafından yarım bırakılan resimler normal gelişim gösteren çocuklara götürülerek Down Sendromlu çocuğun yapmaya başladığı resmi tamamlamaları sağlandı.

resim46.jpeg

birbirimizi-tamamliyoruz--(3).jpeg

Down Sendromlu bir bireyin hayalinden geçirdiği ancak kağıda yansıtmakta zorlandığı çalışmanın aynı yaştaki bir akranı tarafından tamamlanması ile ne kadar mutlu oldukları gözlerinden okunuyordu. 
Projenin son aşamasında ise Down Sendromlu çocuğun yapmaya başlayıp normal gelişim gösteren çocuğun tamamladığı resimler özel gereksinimli gençlerin çalıştığı Gökcem Kafe’de sergilendi.
Down Sendromlu bir çocuğun başlayıp yarım bıraktığı ve yine aynı yaşta akranları olan öğrenciler tarafından tamamlanan resimlerin son durağı ise Gökcem Konya Down Cafe oldu. 
AK Parti Konya Milletvekilleri Halil Etyemez, Leyla Şahin Usta. Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülsettar Yarar, Konya İşkur İl Müdürü Emrah Keleş, Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Atilla Şirin’in yanı sıra üniversite toplulukları, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Konya halkının katılımı ile gerçekleştirildi.
Down Sendromlu bireyler ile ilgili 11 yıldır yaptığı başarılı çalışmalar ile gönüllerde yer eden Gökcem Konya Down Cafe ile Sarayönü 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu’nun bu başarısı sergiyi gezenler tarafından tam not aldı.
Serginin en özel konukları ise yapmaya çalıştıkları resimleri yarım bırakan 6 ile 12 yaş arası Down Sendromlu öğrenciler ile o resmi tamamlayan akranı normal öğrenciler idi.
Sergi sırasında resmi yapan her iki çocuk bir araya gelerek yaptıkları resimler hakkında gelen konuklara bilgi verirken çocuklarının bu başarısını ilgi ile izleyen aileler göz yaşlarına hakim olamadı. Sergi sonunda Sarayönü Belediyesi ve Gökcem Özel Çocuklar Derneği tarafından projedeki tüm çocuklara günün hatırası olarak hediyeler takdim edildi. Bütün gün boyunca birlikte zaman geçiren Down Sendromlu çocuklar ve Sarayönü 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu öğrencileri tüm topluma birbirlerini tamamladıklarını ispatladı. Proje konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Gökcem Özel Çocuklar Derneği kurucuları Yasemin ve Uğur Devecioğlu ailesi ile Projenin hayata geçmesinde büyük gayretleri olan Sarayönü 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu idarecileri amaçlarının bu tür çalışmaların daha geniş kitleye ulaşmasını sağlamak olduğunu ifade ederken, bu tür etkinlikler ile her iki bireylerin daha iyi uyum sağlayacaklarına inandıklarını ifade etti.

Haber Merkezi

birbirimizi-tamamliyoruz--(4).jpeg

birbirimizi-tamamliyoruz--(5).jpeg