Bir Şehir Tasavvuru

Bir Şehir Tasavvuru

24 - 28 Nisan tarihleri arasında Konya'da yapılacak atölye çalışması ile Konya'nın geçmişi, bugünü ve geleceğini bugünde yaşayarak,amacıyla Bir Şehir Tasavvuru: Konya çalıştayı düzenlendi

24 - 28 Nisan tarihleri arasında Konya'da yapılacak atölye çalışması ile Konya'nın geçmişi, bugünü ve geleceğini bugünde yaşayarak, medeniyete ve gelecekteki medeniyetin mimarisine yönelik fikirler ortaya çıkarmak amacıyla Bir Şehir Tasavvuru: Konya çalıştayı düzenlendi.

bir-sehir--(1).jpeg

Selçuklu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Bir Şehir Tasavvuru adlı proje Sille Müderris Kafe Et Mangal Restorant'ta devam ediyor.  Proje kapsamında Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama,Sosyoloji alanlarında lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören 30 gençle beraber “şehir, medeniyet ve insan üzerine” alanında uzman akademisyenler ile düşünce atölyeleri gerçekleştiriyorlar.

bir-sehir--(3).jpeg

ZİHİNLERİ EĞİTECEĞİZ

Gençlere göre şehir; medeniyetlerin tezahür ettiği yerdir. Proejede yer alan gençleri; "Kadim medeniyet geleneği ile bugünü ve yarını inşa etmeyi, tüketmeden üretmeyi,bakışımızı ve zihnimizi eğitmeyi amaçlıyoruz Belirtilen amaca yönelik gerçekleştirilen Bir Şehir Tasavvuru projesi Türkiye'de bu bağlamda gerçekleştirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor..." şeklinde konuştular.

bir-sehir--(4).jpeg

DEĞERLERİMİZ EREZYONA UĞRADI

Amaçlarının şehri ihya etmek olduğunu savunan ve Konya'nın tarih anlamında önemli bir şehir olduğunu da hatırlatan katılımcılar, "Hiç şüphesiz şehir, medeniyet mefkuresinin vücut bulması için ihtiyaç duyulan mekandır. İnsan ise, şehirde medeniyeti inşa eden ve kendisi bu süreçte inşa edilen varlıktır. Bugünkü istek, ideoloji, yaşam tarzı ve beğenilerimiz bugünün şehrini getirirken, geçmişe ait olanlar geçmiş şehirleri inşa etmiştir. Ancak ilginç olan, bugün inşa edilen şehir hayatı ve yapılarının, Selçuklu Medeniyeti ve eserleri kadar beğenimizi kazanamayışı ve bizi tatmin edemeyişidir. Bizce, bu yüzyılda bazı değerlerimiz erozyona uğramıştır. Yaşadığımız kimlik karmaşası, şehirlerimize de tezahür etmiştir. Şehirlerimiz olduğu gibi görünmemekte, göründüğü gibi olmamaktadır. Dünyada medeniyet krizinin yaşandığı 21.yy'da, medeniyetimizi var eden değerlerden uzak ve manadan soyutlanmış kişiler, semboller, binalar ve fikirler ile yüz yüze kalırken; dün sahip olduğumuz kadim medeniyet geleneği ile bugünü ve yarını inşa etmeyi düşlemekteyiz. Bizler, yarının akademisyenleri, mimarları, düşünürleri olacak olan 30 genç ile emaneti fark ederek, çözüme yönelik düşünmeyi, araştırmayı, yorulmayı ve mesuliyet kazanmayı amaçlıyoruz. Tüketmeden üretmek, dönüştürmek, inşa etmek fikriyatına sahip olmak istiyoruz. Gençler olarak “biz de dönüşümün bir parçası olabiliriz.” dedi.

birsehirtasavvuru.jpg.jpg

Öte yandan Projenin 28 Nisan 2018 Cumartesi gerçekleşecek kapanış oturumuna dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Sadettin Ökten katılacak. M. Ali Elmacı-Memleket