Bir kentin futbol coşkusu: Konya

Bir kentin futbol coşkusu: Konya

Al Jazeera Turk "Bir kentin futbol coşkusu: Konya" başlığıyla Konyaspor'uyazdı.

İşte o haber:

Bir kentin futbol coşkusu: Konya

Tarihinin en iyi dönemini geçiren Konyaspor, koca bir şehri âdeta ayağa kaldırdı. Bir dönem zar zor 3 bin kişinin izlediği yeşil beyazlılar, şimdi dolu tribünler önünde, ortalama 20 bin kişiye oynuyor. Gelecek sene ilk kez Avrupa'da mücadele edecek takımın hikâyesini, kentte yarattığı coşkuyu Konya'da taraftarlara, gazetecilere ve yöneticilere sorduk.

Konyaspor, tarihinin en iyi dönemini geçiriyor. İlk kez 1988'de adımm attığı Süper Lig'den üç kez düşen ekip, üç yıldır aralıksız en üst ligde ve bu sezon âdeta yeniden doğdu.

 

Bir kentin futbol coşkusu: Konya VİDEO

Son 3 haftada ligde üçüncü sıradalar. Kupada yarı finale çıktılar. Kulüp, tarihinde de ilk kez Avrupa'da mücadele etme hakkı kazandı. Bu başarı onlara maddi anlamda da önemli bir gelir getirdi. Kulüp, aldığı galibiyetler sayesinde 40 milyon TL'den fazla parayı kasasına koydu. Basketbolda Torku Konyaspor en üst ligde yarışıyordu, bu sene küme düştü. Bisiklette ise Türkiye’nin tek kıta takımı bir Konya kulübü.  Yeni yapılan stadı, tribünleri tıklım tıklım dolduran taraftarı ve milli maçlarda kırmızıya boyanan tribünleriyle Konya artık bir ‘milli futbol şehri’ haline geldi.

2016 yılında hem lig hem de kupada çıktığı ilk 18 maçta yenilgi yüzü görmeyen, bu unvanını 19. maçında kupada Fenerbahçe karşısında bırakan Avrupa'nın da en formda takımlarından Konyaspor’un bu sezonki başarısındaki en büyük pay sahibi Aykut Kocaman. Eski Fenerbahçe Teknik Direktörü, Konya’daki ikinci dönemini yaşıyor.

aykutkocamankonya1.jpg

"Türklerin Orta Asya’ya gelmesiyle başlayan zamana ve mekâna yenilmeyen bir varlık Mevlânâ... Konya da dünyada hoşgörünün başkenti, şehrin bu ruhani havasını hissetmemek mümkün değil" diyen Aykut Kocaman'a göre başarının ardındaki en büyük pay bu şehre ait.

Aykut Kocaman'ın eşi İstanbul'da, çocukları da Londra'da yaşıyor. Neredeyse her hafta bir İstanbul yolculuğu var. Konya'daki kalan zamanını genelde tesislerde geçiriyor.

Bir kentin futbol coşkusu: Konya VİDEO

Türkiye'de Torku Arena gibi statlar artıyor ama en önemlisi onları doldurmak. Kocaman'a göre, Konya taraftarının en büyük özelliği rakiplerle çok fazla uğraşmamaları. Statta şiddet ve gerilim olmayınca bunun oyunculara güzel yansıdığı görüşünde.

Kocaman'a göre en zor iş asıl şimdi başlıyor: Konyaspor'un geldiği bu durumu korumak.

oguzmerter2.jpg

'Sen bizim Kocaman gururumuzsun'

Konya, bu dönem bu tezahüratla inliyor. Taraftarın en büyük sevgilisi kuşkusuz Aykut Kocaman. Konyaspor, genç bir taraftar profiline sahip. Bu taraftarların buluştuğu 'Nalçacılar' ise şehrin en ateşli ve hareketli grubu. Bu grubun üyelerinden biri de Oğuz Merter.

Merter'e göre başarının sırrı taraftarda özellikle Nalçacılar Grubu'nda. Daha sonrada sırayı 'büyük başkan' diye tabir ettiği Ahmet Şan'a veriyor. Takımın büyük borçlarının olduğu dönemden şimdi borçsuz bir Konya'ya başkan Ahmet Şan'ın liderliğinde ulaşıldığını söylüyor.

Merter, Aykut Kocaman'a ise ayrı bir parantez açıyor: O Allah'ın bize büyük bir nimeti. Doğru transfer yapıp, kulübü zor duruma düşürmeden, maddi manevi bize çok destek oldu. Biz onun 5 sene imzalamasını istiyorduk ama 2 seneye imza attı. Defans oynattığı için eleştiriliyor belki ama o takımın ne olduğunu biliyor. Biz ondan çok memnunuz.

"Konya halkı bu durumlara hasretti. Her zaman kümeye oynayan ya da orta sıralarda debelenip duran bir Konyaspor vardı. Çok şükür bugünlere geldik. İyi gidiyoruz şu an" diyen Merter, şehirdeki tribün algısının değiştini ve artık ailelerin daha olumlu baktığını söylüyor. Bu da tüm maçlara neredeyse dolu tribünler önünde oynanmasını sağlıyor.

Bir kentin futbol coşkusu: Konya VİDEO

Merter'a göre şu an Konya'da dört büyükler hegemonyası kalktı. Artık birçok insan Konyaspor'u tutuyor. Başka takım tutan eskisi kadar yok.

Merter, "Sezon başında böyle oynasaydık şimdi şampiyonluğa oynuyorduk" diyor.

ahmertbaydar3.jpg

'Sertifikalı taraftar sistemi getireceğiz'

Ahmet Baydar Konyaspor Kulübü Basın Sözcüsü. Bir dönem kulüpte asbaşkanlık da yapan Baydar, aynı zamanda gazeteci. Birçok medya organının sahibi.

Baydar'a göre Konyaspor'un bu duruma gelmesindeki en büyük neden taraftarın, teknik heyet ve futbolcuların, yönetimlerin içiçe olması ve birlikte hareket etmesi. Stadın katkısı da yadsınamaz.

Bir kentin futbol coşkusu: Konya VİDEO

Taraftara ayrı bir parantez açan Konyaspor yöneticisi, hazırlamakta oldukları bir projeyi de Al Jazeera'ye anlattı. Konyaspor 'sertifikalı taraftar' hazırlığında. Yani taraftarlar eğitimlerden geçecek ve sınavları başarıyla atlatan taraftarlara sertifika verilecek. Bu taraftarlar Konya'da ayrıcalıklı taraftar olacak. Çeşitli indirimlerden, avantajlardan, etkinliklerden faydalanacak. Baydar'a göre Anadolu kentlerinde taraftar kimliği çok önemli. Onlar aynı zamanda bir şehir kimliği de oluşturuyor. Konuştuğumuz yöneticiler Konyaspor taraftarının en büyük özelliğini sadece takımla ilgilenmesi, diğer takım taraftarlarıyla herhangi bir alevlenmeye girmemesi ve küfür etmemesi olarak belirtiyorlar.

Peki, Konyaspor gelecek senelerde de bu konumda olabilir mi? Yöneticiler buna 'can-ı gönülden' inanıyor. Teknik heyet ve aynı yönetimin burada olduğu, takıma çeşitli takviyeler yapıldığı ve borçlanmaların olmadığı bir durumda Konyaspor yine hep buralarda seyredecek.

recepcinar1.jpg

'Kimse vazgeçilmez değildir, aslolan Konyaspor'un yürüyüşüdür'

Recep Çınar, Konya'nın en tecrübeli spor yazarlarından biri. Merhaba Gazetesi Spor Müdürlüğü'nün yanısıra, Türkiye Spor Yazarları Derneği Konya Şube Başkanlığı görevinde.

"Konyaspor'un bu noktalara gelmesi kesinlikle bir tesâdüf değil. Bir elele vermenin sonucudur. Bu elele vermede stat, seyirci, oyuncu, teknik adam ve basın birlikteliğinin, yani birlikte düşünme, birlikte hareket etme düşüncesinin hayata geçirilmesidir. Yani, kolektif bir hareketin, sinerjinin sonucudur" diyen Çınar'a göre, bu başarıda herkesin 'ben' değil, 'biz' demesinin katkısı çok fazla.

Konyaspor'un bu konuma ortak ve doğru futbol aklıyla geldiğini belirten ve katkı olarak ilk sıraya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i yerleştiren spor yazarına göre buradan da bir dönüş yok. Konyaspor buraya kadar geldikten sonra bir daha eski 'lokomotif' günlerine dönmez. Sebebi de, kadro yapısı ve borçsuz bir kulüp olması. Ama ekliyor: Burada kimse vazgeçilmez değildir. Aslolan Konyaspor ve onun yürüyüşüdür.

 

Kaynak: Al Jazeera