"Bir engel gider, kocaman bir mutluluk gelir"

"Bir engel gider, kocaman bir mutluluk gelir"

Etimesgut Belediyesince "Bir engel gider, kocaman bir mutluluk gelir" sloganıyla açılan Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, 300'ün üzerinde engelliye hizmet ulaştırdı- Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel:"Bu projeye çok emek ver

ANKARA (AA) - FATİH TÜRKYILMAZ - Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, 19 bin metrekare alana 5 blok halinde inşa edilen Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'ne ilişkin, "Projeye çok emek verdik, ciddi bir kaynak ayırdık ve sonucunda da tamamlayıp hizmete açtık. Engelli yaşamın zorluklarını kolaylaştırmak, onları toplumsal hayata hazırlamak adına katkımız olacağına inanıyoruz." dedi.

Bağlıca'daki Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Demirel, belediye faaliyetlerindeki bazı hizmetlerin özel ve önemli olduğuna dikkati çekerek, tesisin engellilere yönelik hizmetlerden biri olduğunu söyledi.

Demirel, engellilere yönelik projeleri önemsediklerinin altını çizerek, "Buna benzer projeler elbette vardır ama içeriği bu kadar yoğun, kapsamlı bir proje ilk defa gerçekleşiyor, bu da bize nasip oldu. Bu projeye çok emek verdik, ciddi bir kaynak ayırdık ve sonucunda da tamamlayıp hizmete açtık. Engelli yaşamın zorluklarını kolaylaştırmak, onları toplumsal hayata hazırlamak adına katkımız olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

- "Vatandaşlarımız, burayı ziyaret etmeli"

Tesisteki faaliyetlerden her yaş ve her engel grubuna göre engellilerin istifade edebileceğini işaret eden Demirel, "Vatandaşlarımızdan burayı ziyaret ederek, buradaki yaşamı paylaşmalarını bekliyoruz. Çok değişik hikayeler var, bu hikayelere tanık olmak ve anlatmak lazım. Farkındalık kazanmak için bu tesislerin çok önemli yerler olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Demirel, engelli çocukların kendisine ilgisini, "İnsanlar samimiyeti hisseder, bu insanlar özel insanlar, onların kalplerinde riya yok, kibir yok, yalnızca samimiyet var. Bu yüzden de onlar tarafından sevilmek çok kıymetli." diye değerlendirdi.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığından incelemeye gelen heyetteki yetkililerin tesisi çok beğendiğini ifade eden Demirel, "Türkiye'ye örnek bir tesis olduğunu, buna benzer tesislerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ettiler. Bu hizmetlerin yerel belediyelere örnek olması gerektiğini söylediler. Bu hayra vesile olursak, buna çok seviniriz." ifadelerini kullandı.

- "Engelli ailelerin en önemli talebi konaklama hizmetidir"

Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi Genel Koordinatörü İsmail Açar, tesisin 31 Ağustos'ta faaliyete başladığını belirterek, 19 bin metrekare alana kurulan bu tesiste, "Engelli ve Engelli Yakınlarına Konaklama", "Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi" ve "Hobi ve Meslek Edindirme Amaçlı Kurslar" adı altında 3 farklı çalışma alanında hizmet verildiğini söyledi.

Açar, tesiste 10 yataklı ve refakatçileriyle 20 kişi kapasiteli konaklama alanı olduğuna işaret ederek, "Engelli aileleri ve engellilerin en önemli taleplerinden birisi bu konaklama hizmetidir. Bu anlamda her engelli için 6 ayda 1 hafta olmak üzere konaklama imkanı sağlıyoruz. Engelli bireye bakan aile üyelerinin cenaze ve düğün gibi etkinliklere gitmelerini sağlıyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli yürütülen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 14 derslikte aynı anda 100 engelli öğrenciye eğitim verebildiklerini belirten Açar şunları kaydetti:

"Engel ve yaş gruplarına göre ayırdığımız engelli öğrencilerimizi kayıt ederken, hem kendileri hem de aileleriyle görüşerek onların özlük dosyalarını hazırlıyoruz. Onlara vereceğimiz eğitimleri de bu rapora göre tasarlıyoruz.

Tesisimizde, tüm engel grupları için bireysel eğitim ve grup eğitim sınıfları mevcuttur. Engelli bireylerin kişisel gelişimlerinde çok önemli olan hidroterapi havuzu, uygulama evi, spor salonu okuma odası, kütüphane ve konferans soluna engelli bireylerimizin hizmetine sunduk."

Engellilere meslek edindirerek, hayata kazandırmak istediklerini vurgulayan Açar, "Bir diğer alan olan Hobi ve Meslek Edindirme Amaçlı Kurslarımız bünyesinde ise bilgisayar laboratuvarı, matbaa ve ciltleme, mum-sabun üretimi, ahşap mobilya, seramik ve çömlek, halı kilim, müzik, resim, yemek, mozaik ve bilim atölyesinin yanı sıra sahne sanatları atölyesi yer almaktadır." bilgisini verdi.

Açar, tüm kurs türlerinin teknolojinin ve piyasanın gereksinimleri doğrultusunda, engelli bireylerin icra edebileceği mesleklerin incelenerek seçildiğini, eğitimlerin uzman eğitmenler tarafından verildiğini söyledi.

Etimesgut Belediyesince "Bir engel gider, kocaman bir mutluluk gelir" sloganıyla açılan Sacettin Gürbüz Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, kısa sürede 300'ün üzerinde engelliye hizmet vermeye başladı.

Tesisin tanıtımı, 4 Aralık Salı günü saat 14.00'te Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'in de katılacağı programla yapılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :