“Bioyazıcı ile organ ve doku üretilebilecek”

“Bioyazıcı ile organ ve doku üretilebilecek”

Dizaynı ve beyni Neu3D laboratuvarı tarafından yapılan Bioyazıcı sayesinde şırınga yardımıyla mikron hassasiyette canlı hücre basımı gerçekleştirilecek.

Dizaynı ve beyni Neu3D laboratuvarı tarafından yapılan Bioyazıcı sayesinde şırınga yardımıyla mikron hassasiyette canlı hücre basımı gerçekleştirilecek. Doç.Dr. İrfan S.Günsel: “Robotik Laboratuvarımızda geliştirilen Bioyazıcı ile organ ve doku üreteceğiz” dedi.

Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası’nda Dünya Şampiyonu olan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı (NEUIslanders) ekibi, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. İrfan S.Günsel başkanlığında, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’i makamında ziyaret etti.

“Hedefimiz FIFA’da birincilik alan takımla dostluk maçı yapmak”

2050 yılında düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’nda şampiyon olacak takımla, Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı’nın dostluk maçı yapacaklarının hedef olarak belirlendiğini ifade eden Günsel, Robotik Laboratuvar’ında geliştirilen Bioyazıcı sayesinde organ ve doku üretileceğini açıkladı. Robotik takımın ziyaret ettiği, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Yakın Doğu Üniversitesi’nin bilim ve teknoloji alanında Kıbrıs’ta ilerlemiş olmasının takdir edici olduğunu belirtti.

“Bioyazıcıyla organ ve doku üreteceğiz”

 

Yakın Doğu Üniversitesi Robotik Laboratuvarındaki çalışmalardan birinin de Bioyazıcı ile organ üretimi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Günsel, yapacakları çalışmaları şu şekilde anlattı: “Dizaynı ve beyni Neu3D Laboratuvarı tarafından yapılan Biyoyazıcı sayesinde bir şırınga yardımı ile mikron hassasiyette canlı hücre basımı gerçekleştireceğiz. Bu çalışma Neu3D Laboratuvarıyla Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin ortak çalışması olarak devam ediyor. Su benzeri sıvalarla basım testleri şu anda laboratuvarımızda devam ediyor ve aldığımız ilk sonuçlardan oldukça memnunuz. Bu sene sonuna doğru doku basımı yapacağız. Hedeflerimiz içerisinde kendi geliştirdiğimiz Bioyazıcı ile organ, deri, kıkırdak ve kemik basımı var.”

Günsel sözlerinin sonunda, dünya şampiyonluğuna ulaşmalarının teknoloji alanında dünya devleriyle rekabet edebileceklerini gösterdiğini belirterek, “Bu alandaki çalışmalarımızı sürdürmek heyecanımızı arttırdı. Başarılarımıza Bioyazıcı ile üreteceğimiz organ ve doku çalışmalarını da ekleyeceğiz” dedi.