Bilimsel eczacılığın 180. yıl dönümü etkinliği

Bilimsel eczacılığın 180. yıl dönümü etkinliği

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş:- "Teknolojinin getirileri, ilaç üretimi adına 'mesleğimize avantajlar sağladı' diyebiliriz"- "Eczanelerimizde üretilen majistral ilaçların sayısı giderek azalmaktadır. Bizler, eczanelerimize gelen bu reçeteleri

ANKARA (AA) - Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, "Teknolojinin getirileri, ilaç üretimi adına 'mesleğimize avantajlar sağladı' diyebiliriz." ifadesini kullandı.

Ankara Eczacı Odası ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından bilimsel eczacılığın 180. yıl dönümü dolayısıyla Sıhhiye Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenlendi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, akademisyen, eczacı ve öğrencilerin katıldığı etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmenin, eczane sektörüne katkısı hakkında bilgi verdi.

Güneş, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kişiye özel hedefe yönelik ilaç dönemine geçilmeye başlandığını belirterek, "Teknolojinin bu getirileri, ilaç üretimi adına 'mesleğimize avantajlar sağladı' diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Eczanelerde hazır bulunmayan fakat doktor tarafından reçeteye yazılmış formüle göre eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan ve "majistral" olarak isimlendirilen ilaçlara ilişkin de açıklamada bulunan Güneş, "Eczanelerimizde üretilen majistral ilaçların sayısı giderek azalmaktadır. Bizler, eczanelerimize gelen bu reçeteleri mutlaka karşılamalıyız." diye konuştu.

Güneş, eczacılık sektöründeki ilaç dışı ürünlerin internet üzerinden yapılan satışlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, internet üzerinden yapılan satışlarla mücadelede sadece eczacılık örgütlerinin değil tüm sağlık çalışanlarının ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

- İlk Türk Eczacılık Günü 1968'te kutlandı

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Terken Baydar ise eczacılık eğitimi ve tarihi hakkında bilgi verdi.

Baydar, "Sultan 2. Mahmut tarafından açılmış olan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane'ye bağlı eczacılık mesleğine yönelik bağımsız olarak eğitim vermek üzere açılan ve 14 Mayıs 1839 tarihinde ilk dersin verildiği eczacılık sınıfı ile ülkemizde eczacılık öğrenimine başlanmasının yıl dönümüdür." dedi.

Baydar, ilk Türk Eczacılık Günü'nün Eczacı Naşit Baylav'ın teklifinin kabul edilmesiyle 14 Mayıs 1968'de İstanbul'da kutlandığını anımsattı.

Programa katılan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay ise bugün itibariyle aktif çalışan eczacı sayısının 32 bin 399 olduğunu ve 2023 hedefi olarak belirlenen 32 bin rakamının çoktan aşıldığını söyledi.

Kamuda çalışan eczacıların maaş ve özlük haklarının düzeltilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Kızılay, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gayretleriyle sağlık personeline fiili hizmet zammı konusunda yasal düzenlemeler kısa süre önce yapıldı." açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından bilimsel eczacılığın 180. yıl dönümünün kutlandığı etkinlikte, meslekte 60, 50, 40 ve 30'uncu yılını tamamlayan eczacılara plaket verildi.

Bilimsel eczacılığın 180. yıl dönümü etkinliği

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :