Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Konya'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Konya'da

Bakan Işık: "Yeni bir fırsatı da kaçırmak istemiyoruz. O da elektrikli hibrit araç. İnşallah yerli bir Türk markasını 2020'den önce yola çıkaracağız. Bu nerede üretilecek? Bunu devlet olarak biz üretmeyeceğiz. Bunu babayiğitlerin bir araya geldiği konsors

KONYA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yeni bir fırsatı da kaçırmak istemiyoruz. O da elektrikli hibrit araç. İnşallah yerli bir Türk markasını 2020'den önce yola çıkaracağız. Bu nerede üretilecek? Bunu devlet olarak biz üretmeyeceğiz. Bunu babayiğitlerin bir araya geldiği konsorsiyum üretecek" dedi.

Işık, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaretinin ardından, AK Parti Konya İl Başkanlığı'nda teşkilat mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada teşkilat mensuplarıyla sohbet eden Işık, daha sonra bir oteldi Konya Sanayi Odasının 40. Kuruluş Yıl Dönümü Sanayi Gecesi programına katıldı.

Işık, burada yaptığı konuşmada, Ar-Ge ve inovasyonun, yenilikçi üretim için olmazsa olmazlardan olduğunu, bunu yapmadan teknoloji düzeyini ileri seviyelere getirme şansı olmadığını söyledi.

Işık, "Allah gani gani rahmet eylesin Necmettin Erbakan hocamızın her birimizin aklına gönlüne düşürdüğü 'milli sanayi ve ağır sanayi hamlesi', belki hocamızın kısa başbakanlık döneminde gerçekleşemedi ama 'milli sanayi hamlesi', onun öğrencisi olan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de Konyalı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında inanıyorum ki Türkiye'de hayata geçecek. İnşallah Türkiye sanayide yerli üretim odaklı büyümesini sürdürecek" diye konuştu.

Türkiye'nin sanayide ve üretimde istenen seviyeye kısa sürede ulaşabilmesi için teknolojik dönüşümü başarmak zorunda olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Artık daha katma değeri yüksek ürünleri üretmek durumdayız. Daha pahada ağır, yükte hafif ürünleri tercih etmek durumdayız. Eğer işçimize daha iyi ücret vermek istiyorsak, katma değeri yüksek ürünü üretmek zorundayız. Esnafımızın üretimden daha iyi pay almasını istiyorsak bunları yapmak zorundayız. Hem yerli ve hem yenilikçi üretim için iki noktaya çok önem veriyoruz. Bunlardan birisi kamu alımlarını Türkiye'de yerli ve yenilikçi üretim için kaldıraç olarak kullanıyoruz. Bu bizim açımızdan stratejik bir tercih. Eğer bir ürün yerliyse ve teknolojik ürünse fiyatı yüzde 15 dahi pahalı olsa kamu bunu almak zorunda."

Devlet desteklerinde artık "Benim bir fikrim var bunu üretmek istiyorum" diyen, ayağı yere basan her projeyi desteklediklerini dile getiren Işık, Sanayi Bakanı olarak Ar-Ge bütçesinin tam olarak kullanılamamasından yakındığını ifade etti.

"Türkiye olarak pek çok treni kaçırmış bir milletiz" diyen Işık, şunları kaydetti:

"1930'larda uçak yapmaya başlamış, 1940'larda uçağını yapmış ama maalesef o dönemin iktidarının 'Bu adam başımıza bela olur, milli kahraman olur, bizi koltuğumuzdan eder' anlayışıyla merhum bir girişimcimizi batırmasının hikayesini hepimiz biliyoruz. O dönemde o treni kaçırdık. 1960'ların başında 'Devrim' otomobiliyle başlayan hikaye hazin şekilde sona erdi. Şimdi bugün Türkiye'yi Güney Kore ile kıyaslayanlar var. 'Güney Kore çok ileride, biz çok geride kaldık' diyenler var. İşin hazin tarafı ne biliyor musunuz? Bugün bu noktada edebiyat yapanlar, geçmişte merhum Erbakan'ı 'Türkiye sanayileşmeli' dediği zaman, onun takkesiyle tesbihiyle ve seccadesi ile uğraşanlardır. Yeni bir fırsatı da kaçırmak istemiyoruz. O da elektrikli hibrit araç. İnşallah yerli bir Türk markasını 2020'den önce yola çıkaracağız. Bu nerede üretilecek? Bunu devlet olarak biz üretmeyeceğiz. Bunu babayiğitlerin bir araya geldiği konsorsiyum üretecek."

- Türkiye'nin 281. organize sanayi bölgesi Filistin'de kuruluyor

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Konya'nın tarihsel süreç içindeki öneminin büyük olduğuna işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Konyalı olduğunu anımsattı, göreve geldiği günden itibaren kendilerini ve sanayiciyi desteklediğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile iki gün önce 57 İslam ülkesinin bir araya geldiği İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Toplantısı'nda beraber olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Orada da hayırlı bir işe imza attık. TOBB olarak Filistin'de kuracağımız organize sanayi bölgesi tecrübesini Filistinli kardeşlerimize aktarıp, 5 bin Filistinli kardeşimize iş imkanı sağlayacak bir projenin ortak imzasını, Filistin Başbakan Yardımcısı ile attı. Böylelikle Filistin'de kuracağımız sanayi bölgesini, Türkiye'nin 281. organize sanayi bölgesi haline getirmek üzere imzayı attı."

Programın sonunda, KSO'da 40. yılını dolduran üyelere plaket verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı