Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Konya'da:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Konya'da:

"Ortaya çıkan ihracat rakamları ülkemiz açısından gerçekten sevindirici ve güzel. İthalatın da fren yapmış olması, hatta bir miktar da düşüşe geçmiş olması, Irak'taki toparlanmanın devam ediyor olması, Rusya'daki bir miktar gerilemeye rağmen toplam ihraca

KONYA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün açıklanan dış ticaret açığı rakamlarıyla ilgili, "Ortaya çıkan ihracat rakamları ülkemiz açısından gerçekten sevindirici ve güzel. İthalatın da fren yapmış olması hatta bir miktar da düşüşe geçmiş olması, Irak'taki toparlanmanın devam ediyor olması, Rusya'daki bir miktar gerilemeye rağmen toplam ihracatımızın iyi bir noktada olması sevindirici bir durum" dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Konya'ya gelen Bakan Işık, Konya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Pakpen Plastik Boru ve Yapı Elemanları A.Ş'nin fabrikasını ziyaret etti.

Pakpen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuza ve Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tuza'dan bilgi alan Işık, işçilerle öğle yemeği yedi. Daha sonra fabrikayı gezen Işık, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, bugün açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili sorusu üzerine Işık, ihracat rakamlarında yüzde 7,5 civarlarında bir artışın olduğunu söyledi. Bu rakamların son derece sevindirici olduğunu ifade eden Işık, şunları kaydetti:

"İthalatta da yüzde 1,5 civarında düşüş var. Özellikle, dünyanın bu konjonktüründe ihracatın artıyor olması son derece önemli. Etrafımızda çok ciddi olaylar oluyor. 5'ten fazla ülkede devlet otoritesi fiilen kaybolmuş durumda. Bu ülkeler de bizim önemli ihracat yaptığımız ülkeler. Ama buna rağmen Türkiye'nin ihracatının yüzde 7,5 oranında artması, Türkiye'nin gücünü gösteriyor. İhracatımızın da yüzde 94'ü imalat sanayinden geliyor. Bu da bizim sanayicimizin ne kadar azimli, kararlı ve başarılı olduğunu bir kez daha gösteriyor."

- Türkiye'nin gerçek kahramanları sanayiciler

Türkiye'nin aslında gerçek kahramanlarının sanayiciler olduğunu dile getiren Işık, gayrimenkul rantının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde sanayiye yatırım yapmanın kahramanlık olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin gücünü, bu kahramanlar sayesinde koruyarak geliştirdiğini anlatan Işık, "Ortaya çıkan ihracat rakamları ülkemiz açısından gerçekten sevindirici ve güzel. İthalatın da fren yapmış olması hatta bir miktar da düşüşe geçmiş olması, Irak'taki toparlanmanın devam ediyor olması, Rusya'daki bir miktar gerilemeye rağmen toplam ihracatımızın iyi bir noktada olması sevindirici bir durum" diye konuştu. 

Işık, ihracatın artması için Türkiye'nin sanayi üretiminin artması gerektiğini, bunun için de imalat sanayinin artması gerektiğine işaret etti.

Diğer bir sevindirici noktanın da bu ayki imalat sanayindeki yüksek teknolojik ürünlerin payının 3,7'ye çıkması olduğunu anlatan Işık, "Ortalamamız 3,1 civarındaydı. Bunu daha yukarılara çekmek durumundayız. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki ve imalatımızdaki payını ne kadar artırırsak Türkiye'nin kalkınmasını da o kadar yükseltmiş oluruz. Açıklanan rakamların hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenlere ve sanayicilere, hükümetimiz ile bakanlığımız adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

- "İnşaat sektörüne yönelik olumsuz bir bakışımız yok"

Işık, bir gazetecinin, sanayicilerin yoğun bir şekilde inşaata yönelmesi şeklindeki sorusu üzerine, inşaat sektörünün, imalat sanayinin bir parçası olduğunu söyledi.

"İnşaat sektörünün gelişmesi ve büyümesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak desteklerim ve destekliyorum da" diyen Işık, şöyle devam etti:

"Benim de rahatsızlık duyduğum, özellikle sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımızın da vurguladığı nokta şu; özellikle gayrimenkul rantının sermayeyi o noktaya doğru kaydırması. Yoksa inşaat sektörü 300 küsur sektörün tetikleyicisidir. İnşaat sektörüne yönelik olumsuz bir bakışımız yok ve olamaz da. Hatta bakanlık olarak sektörle daha yakın çalışma içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte önümüzdeki 20 yılda Türkiye'nin yapacağı kentsel dönüşümde bütün inşaat mamullerinin Türkiye'de üretilmesi, Türkiye'nin bu fırsatı değere dönüştürmesi için çalışma yürütüyoruz. Burada inşaat sektörüne olumsuz bakışımızın olması mümkün değil. Zira Türkiye'yi kalkındıracak sektörlerden biridir inşaat sektörü. İçinde bulunduğumuz fabrika, inşaat sektörü olmasa varlığını nasıl sürdürecek? Alt yapı inşaat olmasa, üst yapı inşaat olmasa, konutlar yapılmasa, içinde bulunduğumuz fabrikanın üretim yapma şansı yok."

Işık, inşaat sektörüne olumsuz bakışlarının olmasının mümkün olmadığını, ancak inşaat rantından dolayı asıl rant elde edip de sanayiciyi sadece ranta yöneltecek uygulamaları kesinlikle arzu etmediklerini aktardı.

Her şeyin öngörülebilir, önceden kurulları belirlenmiş şekilde yürümesi gerektiğinin altını çizen Işık, şöyle devam etti:

"İnşaat sektörüyle ilgili Türkiye'nin önümüzdeki 20 yılda yapması gereken kentsel dönüşüm, özellikle deprem riskinden dolayı inşaat sektörü açısından kritik ve Türkiye açısından son derece kritik. Bunu betonundan tutun da içindeki mobilyasına, perdesine kadar her şeyi Türkiye'nin kendi içinde yerli üretmek zorundayız. Eğer bunu başaramazsak mobilyayı İtalya'dan perdeyi başka bir yerden, almak zorunda kalırız ki bu da Türkiye'nin cari açığına negatif anlamda çok ciddi etki yapar. Bunun önüne geçmenin yolu da inşaat sektörünü önemsemek, inşaat sektöründe yerlilik oranını maksimum düzeye çekmek ve bu kentsel dönüşümü, Türkiye'nin inşaat sektörünü ve tüm sanayisini geliştirecek tarzda organize etmek gerekir. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüşüyoruz. Yakında sektörle de bir araya geleceğiz. İnşaata olumsuz bakışımız olamaz. Ancak haksız kazanç ve kısa yoldan köşe dönme anlayışına karşıyız. Gayrimenkul rantının mutlaka kontrol altında tutulması Türkiye'nin geleceği açısından önemli. Herkes daha fazla karı nerede görürse oraya doğru yönelir. O zaman herkes sanayici olmak yerine 'Kısa yoldan çok para kazanayım' anlayışına giderse, işte o zaman sanayimiz zora girer. Buna dikkat ediyoruz. Bunun dışında inşaat sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerindendir. İnşaat sektörünün gücü Türkiye'nin de gücüdür. Anlayışımız bu."

Bakan Işık, daha sonra OSB 4. Genişleme Bölgesi'ndeki Konya Sanayi Odası tarafından yaptırılan, sanayicilerin Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirebileceği bir teknoloji merkezi olacak "İnnopark" inşaatını gezdi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı