Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de:

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de:

"Popülist vaatlere lütfen dikkat edin, bunlar ekonominin kanunlarla yönetileceğini zannediyorlar, ekonomi kanunla yönetilmiyor, ekonomi akılla, mantıkla yönetiliyor"- "Bundan sonra sanayicimizin makinesini, kullanacağı kredide teminat olarak göstermesinin

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Popülist vaatlere lütfen dikkat edin, bunlar ekonominin kanunlarla yönetileceğini zannediyorlar, ekonomi kanunla yönetilmiyor, ekonomi akılla, mantıkla yönetiliyor" dedi.

Bakan Işık, İMES OSB'de 33 fabrikanın açılışı ve 79 fabrikanın toplu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, seçimlere 14 gün kala açılış ve temel atmalara yetişemediklerini ifade ederek, bu nedenle toplu açılışlar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin, istikrar içerisinde büyümeye devam ettiğini vurgulayan Işık, gelen verilerin Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü gösterdiğini kaydetti.

Işık, son açıklanan sanayi üretim rakamlarının beklentileri aştığını dile getirerek, “Kapasite kullanım oranları nisan ayında bir önceki aya göre ve önceki aylara göre ciddi derecede yükseldi. Özellikle sanayi üretiminde yatırım mallarının öncülüğü mart ayında son derece arttı. Özellikle imalat sanayi yüzde 4,7 büyürken sermaye malları üretimindeki büyüme yüzde 15,9 oldu. Bunun anlamı, önümüzdeki dönemde de Türkiye büyümeye devam edecek. İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı da özellikle sermaye yatırımında yüzde 76,4’e çıktı” diye konuştu.

Reel kesim güven endeksinin artmaya devam ettiğini vurgulayan Işık, “Türkiye seçime gidiyor, muhalefetin artık her sözünün adeta popülizm akan bir dönemde nisan ayı bütçesi ciddi fazla verdi. Bu, hükümetin seçime giderken dahi mali disiplinden taviz vermediğinin net bir göstergesi. Artık Türkiye krizlerle, istikrarsızlıkla anılan bir ülke değil, bunun için de Türkiye’nin sadece iç yatırımı artmıyor, doğrudan yabancı sermaye yatırımı da Türkiye’de hızla artıyor” ifadelerini kullandı.

- "Ekonomi, akılla, mantıkla yönetilir"

Türkiye’nin 12 yılda elde ettiği kazanımları anlatan Işık, 2023 hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Fikri Işık, "Popülist vaatlere lütfen dikkat edin, bunlar ekonominin kanunlarla yönetileceğini zannediyorlar, ekonomi kanunla yönetilmiyor, ekonomi akılla, mantıkla yönetiliyor” dedi. Işık, Türkiye’nin büyümesi için gayret gösterdiklerini bildirdi.

Avrupa’nın hala krizden çıkamadığını belirten Işık, bu durumun Türkiye’nin büyümesini de aşağıya çektiğini söyledi.

Işık, Türkiye’nin 12 yıldır yoluna emin adımla gittiğini dile getirerek, Kocaeli’yi yüksek teknoloji üreten bir merkez haline getirmek istediklerini kaydetti.

Bu anlamda kente yapılacak yatırımları aktaran Işık, "Türkiye için vizyonumuz bilgi toplumudur, ekonomi için vizyonumuz bilgi ekonomisidir. Kocaeli'de de bunun gerçekleşmesi için adımlar attık. Gebze Teknik Üniversitesinde 7 yeni enstitü kuruyoruz. Savunma teknolojilerinden enerji teknolojilerine kadar" ifadelerini kullandı.

Bilişim Vadisi'nin üstyapısının temelini yarın atacaklarını anımsatan Işık, altyapı çalışmalarının sürdüğünü, proje bittiğinde kentin çehresinin değişeceğini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, projenin 2016'da ilk çalışmalarının başlayacağını belirterek, Kocaeli'de milli çip fabrikası kurulacağını söyledi.

TÜBİTAK bünyesinde Otomobil Mükemmeliyet Merkezi kuracaklarını ifade eden Işık, "Türkiye otomotiv yan sanayimiz tedarikçi olmaktan çıkacak, stratejik ortak konumuna gelecek. Bunun için de yerli markamızı 2020’den önce yola çıkaracağız. Bu yerli markayla Türkiye otomotiv yan sanayisi stratejik ortak konumuna gelecek. Otomobilde geleceğin teknolojilerini çalışılacak" diye konuştu.

- "Her makinenin bir plaka numarası olacak"

Bakan Işık, işsizlik üzerinden siyaset yapmadıklarını, insanları önce nitelik sonra da iş sahibi yapmak için çalıştıklarını bildirdi.

Üretimi olmayan ülkenin sürdürülebilir bir büyüme yakalayamayacağını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanayiyi desteklemeye devam ediyoruz. Sanayicimizin finansmana erişimi konusunda sıkıntıları giderecek adımları atmaya devam ettik. Artık aynı otomobil gibi makinelere da plaka vereceğiz. Aynı otomobil tescili gibi Türkiye'de tescil merkezi kuruyoruz. Aynı otomobilin kasko bedeli belirlenmesi için makinenin kasko bedelini belirleyecek bir değer tespit mekanizması kuruyoruz. Bundan sonra sanayicimizin makinesini, kullanacağı kredide teminat olarak göstermesinin önünü açıyoruz.

Artık sanayici kazandığı üç beş kuruşu gayrimenkule yatırıp oradan 'teminat mektubu alacağım' diye gayret etmesin, sanayiciyi kazandığı parayı işini büyümeye, yatırıma ve üretime versin. Bunun için sistemimizi komple değiştiriyoruz, her makinenin bir plaka numarası olacak. Her makine artık bankaların teminatına konu olacak. Özellikle imalat sanayisinde kredi garanti fonunu daha etkin hala getiriyoruz. 1 milyar lira olan sermayeyi orada 2 milyar liraya çıkarıyoruz. 20 milyar liralık kredi hacmini orada oluşturuyoruz. Burada imalatçı KOBİ'lere yüzde 75 olan kredi limitini yüzde 80'e çıkarıyoruz. 'Ben arsa bulamıyorum, elimdeki sınırlı sermayeyi arsaya yatırdığımda fabrikanın makinesine, teçhizatına para kalmıyor' diyen sanayici için de yeni bir modeli tamamlamak üzereyiz. Artık biz bir sanayi gayrimenkul şirketi kurma noktasına geldik. Arsayı alacağız, altyapısını yapacağız, projeye göre gerektiğinde fabrika binasını da biz yapacağız. Sonra isteyen sanayicimize kiraya vereceğiz. İsteyene de 30 yıl vadeyle satacağız. Amacımız, arazi almak istemeyen yabancı yatırımcıyla sermaye yetersizliği olan yerli yatırımcıyı üretim ve yatırıma teşvik etmek."

Türkiye Kalkınma Bankasını, sanayicinin bankası haline getireceklerini ifade eden Işık, burada sanayiciye daha fazla kredi verileceğini ve sıkıntılarının giderilmesi için yardımlar olacağını söyledi.

- "OSB'lerde meslek yüksekokullarını da teşvik edeceğiz"

Bakan Işık, nitelikli istihdam için en önemli problemin eğitim olduğunu dile getirerek, bununla ilgili, OSB'lerde 66 endüstri meslek lisesi açtıklarını kaydetti.

"Anamuhalefet Genel Başkanı 'OSB'lerde endüstri meslek lisesi açacağız' diyor, şu anda 2011-2014 sanayici strateji belgemizde bu eylem vardı, bunu başarıyla da uyguladık" diyen Işık, 66 endüstri meslek lisesinden bazılarının yatılı olduğunu bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, eğitimci olarak lise düzeyinde yatılı okulu gerekli görmediğini vurgulayarak, "Bu sayıyı daha da yukarı çıkarmanın gayreti içindeyiz. OSB'lerde meslek yüksekokullarını da teşvik edeceğiz. Sadece lise düzeyinde değil, meslek yüksekokulu düzeyinde de OSB'ler eğitimin merkezi haline gelecek. Mühendislik fakültesi öğrencileri, en az 1 yıl dönem fabrika stajı yapacaklar. Bunu yapmayanlar mezun olamayacak. Tornavida tutmadan mezun olan mühendislerimiz var. Teori var, pratik yok. Onun için YÖK'le anlaştık" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve beraberindekiler, 33 fabrikanın açılışını gerçekleştirdi, 79 fabrikanın temelini attı.

Kaynak:Haber Kaynağı