Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Kocaeli'de:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Kocaeli'de:

"Şu anda petrolün varil fiyatı 59 dolara geldi. 147 dolardan 59 dolara geldi. Bu petrolde, doğalgazda hemen hemen tamamıyla yüzde 92 oranında yurt dışına bağımlı olan Türkiye açısından son derece sevindirici, eğer bir yıl fiyatlar böyle devam ederse Türki

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Şu anda petrolün varil fiyatı 59 dolara geldi. 147 dolardan 59 dolara geldi. Bu petrolde, doğalgazda hemen hemen tamamıyla yüzde 92 oranın yurt dışına bağımlı olan Türkiye açısından son derece sevindirici, eğer bir yıl fiyatlar böyle devam ederse Türkiye'nin cari açığı 17 milyar dolar azalacak" dedi.

Işık, Körfez Ticaret Odasının 15. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisi ve siyasetinde çok sık karşılaşılmayan bir dönem yaşandığını, bölge açısından 1. Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük türbülansın görüldüğünü söyledi.

Dünyada 2008'deki küresel krizin ardından yaşanan Arap Baharı'nın bütün olumlu beklentileri alt üst ettiğini söyleyen Işık, siyasi, ekonomik ve sosyal risklerin Türkiye'nin merkezinde olduğu ve bölgeyi olumsuz etkilediğini belirtti. 

Işık, 2008 küresel krizinin etkilerinin devam ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"ABD'de hızlı toparlanma görüntüsü var ama bunun ne kadar hızlı olduğunu önümüzdeki dönemde göreceğiz. Avrupa toparlanıyor derken bir durgunluk ve resesyona doğru gidiyor. Öyle bir dünyadayız ki fırsatlarla tehditlerin bu kadar iç içe geçtiği başka dönem çok az. Türkiye açısından önemli fırsatlar ve tehditler var. Kırım'daki yönetim değişikliği ve arkasından gelen olaylar dünyada petrol fiyatının biraz da siyasi bir kararla hızla aşağıya gelmesini sağladı. Şu anda petrolün varil fiyatı 59 dolara geldi. 147 dolardan 59 dolara geldi. Bu petrolde, doğalgazda hemen hemen tamamıyla yüzde 92 oranın yurt dışına bağımlı olan Türkiye açısından son derece sevindirici, eğer bir yıl fiyatlar böyle devam ederse Türkiye'nin cari açığı 17 milyar dolar azalacak. Bu açıdan sevinmemiz lazım. Ama petrol geliri olan ülkelere mal satıyoruz. Oradaki alım gücünün düşmesi buradaki fırsatı sınırlandırıyor. Rusya'daki rublenin aşırı değer kaybı, oraya ihracat yapan sebze meyve sektörü başta olmak üzere ihracatçılarımızı kara kara düşündürüyor. Rublenin değer kaybı malın yüzde 30 değer kaybı anlamına geldi. Böyle bir dünyada Türkiye'nin durumu fırtınalı denizde istikrar adası."

-"Pahada ağır, yükte hafif ürünler üretmeliyiz"- 

 Türkiye'nin ekonomik temellerini AK Parti döneminde sağlama alındığına dikkati çeken Fikri Işık, "2002'den bu yana reel sektörün güçlenmesi için çalışıyoruz. Türkiye'nin bütçe açığını borçlanarak kapatmadı. Faiz dışı fazlası veren, söz konusu açığını sıfırlamaya yaklaştıran bir ülke olduk" değerlendirmesinde bulundu. 

"2009 itibarıyla kişi başına düşen milli gelirde yatay seyir var" diyen Bakan Işık, şunları kaydetti:

"2002-2010'a kadar verimlilik ve kapasite kullanımıyla bu ivmeyi yakaladık. Şimdi yeni bir başarı hikayesine ihtiyacımız var. Türkiye'nin artık yeni bir sıçramaya hazırlandığını hepiniz bilmelisiniz. Bu sıçramanın adı, orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim. Eğer düşük teknolojiyle üretmeye devam edersek bu orta gelir tuzağından kurtulamayız. Düşüş teknolojili ürünleri üreten ülkelerle rekabet avantajımız yok. O zaman bir tek yolumuz var. Daha nitelikli ürün üretmek, pahada ağır, yükte hafif ürünler üreterek daha fazla kazanç elde etmek. Bununla ilgili tüm devlet desteklerimizi ve teşviklerimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Artık Kocaeli ve İstanbul'da dahi inşallah yüksek teknolojili ürün üreten firmalarımıza 5. bölge desteği vermenin hazırlığını yapıyoruz. Bunu yaparsak daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürün üreteceğiz. 2023 hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum, yeter ki istikrarımızı devam ettirelim, birlik ve beraberliğimizi devam ettirelim."

-"Türkiye'nin yol haritasının belli"-  

Fikri Işık, yolsuzluk iddialarından bahsederek, "Türkiye'nin önünü açan en önemli unsur siyasi istikrardır. Bu kaybolursa ekonomik istikrarın devam etmesi mümkün değil. Onun için oynanan oyunun farkındayız. 17 Aralık operasyonu da bugün yıl dönümü. Onu da milletimiz sandıkta mahkum etti. Tam işler düzeldi derken Kobani olaylarıyla uğraştık. Türkiye eğer prangalardan kurtulursa ilk 10 arasında olmak da yetmez. Bunu bizden daha iyi bilenler var. Türkiye'nin önü açık" diye konuştu. 

Ekonomiye odaklanma noktasındaki büyük bir hazırlığı bitirdiklerini anlatan Işık, Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı'nın ilk 9 başlığının açıklandığını anımsattı.

Türkiye'nin yol haritasının belli olduğunu anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015'te eylem planları hayata geçmeye başlayınca ekonomideki ikinci başarı hikayesini de birlikte yazacaklarını söyledi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Türkiye'yi geleceğe taşıyan ve zenginliğine zenginlik katan sanayicilere teşekkür ederek, ülke ve kent olarak her çalışmada en iyiyi elde etme amacını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, Vali Güzeloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer yetkililer, Körfez Ticaret Odasının 15. kuruluş yıl dönümü pastasını kesti.

Hisarcıklıoğlu, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Efe ve yönetim kurulu üyelerine akredite oda belgesini teslim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı