Bilim adamları "Zika" konusunda uyardı

Bilim adamları "Zika" konusunda uyardı

Oxford, Harvard ve Yale'in de aralarında bulunduğu üniversitelerden 150 bilim adamı ve doktor, DSÖ'ye gönderdikleri mektupta, Brezilya'da düzenlenecek olimpiyatların başka yerde yapılmasını veya ertelenmesini istedi

ANKARA (AA) - Bilim adamları, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde ağustosta düzenlenecek olimpiyatların Zika virüsü salgını nedeniyle başka yerde yapılması ya da ertelenmesi çağrısında bulundu.

Oxford, Harvard ve Yale gibi üniversitelerden 150 bilim adamı ile doktor, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) gönderdikleri mektupta, Zika virüsünün en fazla görüldüğü ülkeler arasında yer alan Brezilya'da yapılacak olimpiyatların, "kamu sağlığı adına" ertelenmesi veya başka yerde düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Ottawa Üniversitesinden Prof. Amir Attaran, mektupta, olimpiyatlar konusunda hiçbir şey yapmamanın akıllıca olmadığını ve bu konuyla ilgili harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Mektupta, olimpiyatlara katılmak için dünyanın her bir köşesinden en az 500 bin yabancı turistin Brezilya'ya gelmesinin beklendiği de anımsatıldı.

Brezilyalı yetkililer, şubatta yaptıkları açıklamada, Rio'da düzenlenecek olimpiyatların Zika virüsü salgını nedeniyle iptali gibi bir olasılığın bulunmadığını duyurmuştu.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :