Bilgi almak için gitti hayatı değişti

Bilgi almak için gitti hayatı değişti

OMÜ Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden mezun olan 21 yaşındaki Sekman, boş zamanlarını nasıl değerlendirebileceğini danışmak amacıyla gittiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde istiridye mantarı üretimi eğitimi verildiğini öğrenince bu alanda çalışmay

SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü mezunu 21 yaşındaki genç kız, Genç Çiftçi Projesi kapsamında aldığı destekle kurduğu işletmede istiridye mantarı üretiyor.

Samsun'da geçen yıl Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü bitiren Ayşenur Sekman, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yapabileceklerini görüşmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gitti.

Burada istiridye mantarı konusunda kurs verildiğini öğrenen Sekman, kursa katılarak eğitim aldı. Eğitimin ardından Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin lira hibe desteği verilen Sekman, Canik ilçesi Gökçeli Mahallesi'ndeki arazilerinde 100 metrekarelik sera kurarak istiridye mantarı üretimine başladı.

Genç girişimci Sekman, AA muhabirine, ekonomik olarak ailesine destek olmak istediğini, bu nedenle ne yapabileceğini düşündüğünü söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gidip tarım sektöründe üretim yapabilmek için fikir alışverişinde bulunduğunu aktaran Sekman, burada mantar üretimi eğitimi olduğunu öğrendiğini belirtti.

Eğitime katılarak kadın üreticilere sağlanan devlet desteklerinden yararlandığını dile getiren Sekman, istiridye mantarı üretimi yapabileceği bir işletme kurduğunu anlattı.

Bir üretim döneminde üç defa ürün alabildiğine dikkati çeken Sekman, 3 ton civarında ürün elde ettiğini, kilogramını da 8-10 liradan sattığını aktardı. İstiridye mantarı üretiminin bebek bakmak kadar titizlik gerektirdiğine işaret eden Sekman, şöyle konuştu:

"İstiridye mantarı, doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden biri. Yüzde 80-90 nemli ortamında yetişir. Kapalı depoda yapılan yetiştiricilikte havalandırma, verim açısından çok önemlidir. Üretim titizlik gerektiriyor. Her gün tesise 2 saatte bir gelip kontrol ediyorum. Sağlığa olan faydaları sayılmayacak kadar çok olan istiridye mantarı üretimini herkes evinde, köyünde uygun kapalı alanı olan bir yerde yapabilir."

Sekman, mantar üretiminde başarılı olmak ve uzun yıllar bu işi yapmak isteğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Boş durmaktansa üretime katkı sağlamak istedim ve bunu başardım. Şimdi bir tesisim var ama bunu büyütmek, mantarı saklayabileceğim soğuk hava deposu ve ambalajlama tesisi kurmak istiyorum. Evde boş duran kadınlarımıza farklı alanlarda üretim yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü üretmek güzel bir şey."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :