Bilgeler Zirvesi'ne Konya mührü

Bilgeler Zirvesi'ne Konya mührü

Eskişehir'de gerçekleştirilen "Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi"nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Zirvede Konyalı akademsiyen ve yazarlar da bildirileriyle yer aldı.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından Eskişehir'de gerçekleştirilen "Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi"nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Zirvede Konya'dan akademisyen ve yazarlar da yer aldı.

Etkinlikteki oturumların konularına göre tertip edilip bunların dinleyiciler tarafından daha iyi anlaşılmasının hedeflendiği belirtilen bildirgede şunlar ifade edildi:

"Bu zirvede bütün Türk bilgelerini konu etmek mümkün değildi. Başarılı olan bu zirve, bundan sonraki çalışmalar için önemli bir adım olacak. Bu etkinlik bir ilk olarak kabul edilip, daha da genişletilerek, düzenli aralıklarla devam ettirilmesi arzusundayız. Bu etkinliğin amacı bilgelerimizi yalnızca anmak değil, bunun da ötesinde yeni bir medeniyet hamlesine temel teşkil edecek kurucu değerleri ortaya koymaktır. Burada sunulan bildirilerin en kısa sürede kitap olarak yayınlanması ve dağıtılması, ayrıca bu zirvenin ürünü olarak kapsamlı bir Türk dünyası bilgeler ansiklopedisi hazırlayacak bir bilim ve danışma kurulunun oluşturularak çalışmalara başlanması temennimizdir. Bir medeniyet projesi olan Bilgiler Zirvesi'nde ortaya çıkan değerlerin Türk dünyasına, medeniyet coğrafyamıza ve dünyaya mal edilmesi nihai hedefimizdir."

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde, 26 Mayıs'ta başlayan etkinlik kapsamında gerçekleştirilen 9 oturumda yaklaşık 200'ü sözlü, 23'ü poster olmak üzere toplam 223 bildiri sunuldu. Zirvede Konya'nın yakından tanıdığı şu şu isimler yer aldı:

-Prof. Dr. Emine Yeniterzi (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)

-Doç. Dr. Salih Yılmaz, (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi-Ankara)

-Doç. Dr. Nuri Şimşekler- (SÜ Mevlana Enstitüsü),

-Dr. Esin Çelebi Bayru (Konya Uluslararası Mevlana Vakfı)

-Prof. Dr. H. Mustafa Eravcı (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi-Ankara)

-Prof. Dr. Mustafa Aydın (Selçuk Üniversitesi)

-Yrd. Doç. Dr. Nurgül Sucu (Selçuk Üniversitesi)

-İhsan OBALI (Selçuk Üniversitesi)...

Poster Bildirilerde Selçuk Üniversitesi’nden Oktay Sütçüoğlu... memleket.com.tr