Bilecik'te 19 büyükbaş hayvan telef oldu

Bilecik'te 19 büyükbaş hayvan telef oldu

Pazaryeri ilçesinde üç besihanedeki 19 büyükbaş hayvanın, merada otlamalarının ardından telef olması üzerine olayın nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı- Besici Enver Erkanlı:- "Sebebi her neyse, hastalığa tutulan hayvan en çok yarım saat içinde

BİLECİK (AA) - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üç besihanede 19 büyükbaş hayvan telef oldu.

Büyükbaş hayvan yetiştiricileri Murat Özkahraman, Enver Erkanlı ve Mehmet Demirbaş'a ait 19 hayvanın, merada otladıktan sonra telef olmasının ardından olayın nedeninin belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Özkahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki gün önce meraya götürdüğü 6 hayvanının ahıra dönmesinin ardından bilmedikleri bir sebeple telef olduğunu söyledi.

İlçede 15 yıldır besicilik yaptığını ve ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını belirten Özkahraman, diğer hayvanlarını korkudan meraya salamadığını ifade etti.

Erkanlı da bugüne kadar böyle bir olayın başından geçmediğini anlattı.

Olayın nedenlerini anlamaya çalıştıklarını dile getiren Erkanlı, "Sebebi her neyse, hastalığa tutulan hayvan en çok yarım saat içinde ölüyor. Gelen yetkililer, erken meraya çıkarıldığını ve mevsimsel ot zehirlenmesi olabileceğini belirtiyorlar. Neden eskiden olmuyordu da bu olay şimdi oluyor, anlamış değiliz."

Erkanlı, olayın ardından yetkililerin, meralardan ve sulardan numune, telef olan hayvanlardan kan ve doku örnekleri alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderdiği bilgisini verdi.

- "Teknik ekiplerimiz 24 saat çalışmaktadır"

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Pazaryeri ilçemizde cumartesi ve pazar günü kar yağışının ardından hayvanların meraya çıkarılmasından dolayı meydana gelen mevsimsel değişiklikler yüzünden otlayan hayvanlarda ölümler görüldü. Üç işletmede 19 hayvan kaybımız olmuştur. Derhal ilgili işletmelere İlçe Müdürlüğümüzde çalışan ekiplerimizi yönlendirerek müdahale ve inceleme yaptırdık. Alınan numuneler, gerekli tetkik ve araştırmalarının yapılması için laboratuvarlara gönderildi. Gelecek sonuçlara doğrultusunda ne gerekiyorsa teknik destek ve önlemleri alınacaktır. Teknik ekiplerimiz vatandaşın mağdur olmaması için 24 saat çalışmaktadır."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :